Фандъкова: Общо 39 пространства в кварталите са включени тази година в програмата ни за облагородяване на т.нар. “кални точки“


"За тази година общо 39 пространства, т.нар. „кални точки“, във всички райони на София са включени в програмата ни за облагородяване. Тя е от най-важните ни нови програми за подобряване чистотата и качеството на въздуха, която изпълняваме от 2020 година. През първите две години от изпълнението са облагородени 59 пространства в 20 различни района на София." Това каза днес кметът Йорданка Фандъкова при проверка в район „Илинден“, ж.к. „Света Троица“, заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и кмета на района Иван Божилов.

В междублоковото пространство в ж.к. “Света Троица“ е изпълнен квартален паркинг за 40 автомобила. Изпълнени са и озеленителни дейности като са засадени 10 декоративни дървета кълбовиден шестил и храсти.

"Още 4 места ще бъдат облагородени в район „Илинден“ по този начин" – допълни кметът на Иван Божилов.

"Създадохме инициативата преди три години  и беше припозната като национална програма и очаквахме, както бе заявено от бившия министър на околната среда, подкрепа, но не се осъществи" – посочи кметът Фандъкова.

"Чистотата на въздуха е приоритет за Столична община. До момента сме вложили 1,5 млн. лева в облагородяване на т.нар. “кални точки“ и с направените икономии финансираме още 13 нови пространства тази година" – посочи зам.-кметът Билева.

До момента са изпълнени 6 обекта в районите "Искър", "Овча купел", "Средец", "Кремиковци", "Връбница" и "Илинден". В процес на изпълнение са още 9 обекта в районите "Надежда", "Нови Искър", "Витоша", "Красна поляна", "Връбница", "Изгрев", "Лозенец" и "Слатина", които се очаква да бъдат завършени най-късно до средата на месец септември.

През месец септември предстои за започне изпълнението на облагородителните дейности и на останалите нови обекти, одобрени за изпълнение, в районите "Триадица", "Младост", "Подуяне", "Оборище", "Красно село", "Възраждане", "Банкя", "Люлин" и "Искър".

 

 

29.08.2022