Фандъкова: "Общинската агенция за инвестиции работи в подкрепа на бизнеса и развитието на икономиката на града"

"София бе първият град, който излезе от тежката финансова криза. Чрез създаването на Общинската агенция за инвестиции и приватизация направихме структура, която да е в подкрепа на бизнеса". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"София продължава да бъде най-голямата областна икономика в страната. В столицата се произвежда около 40% от брутния вътрешен продукт на България.

Приносът на Столична община към националната икономика се увеличава с умерен, но стабилен темп през последните години, което отразява продължаващата концентрация на икономическа активност в столицата. Секторът на информационните технологии е една от най-бързо развиващите се индустрии в Столична община", каза също кметът Фандъкова. Делът на сектора в столичната икономика се увеличава от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция и до почти 50% от по-широкия отрасъл на информационно-комуникационните технологии. Това показва проучване на Института за пазарна икономика.

Общинската агенция за инвестиции и приватизация бе създадена през 2015 г., като целта е подпомагане на работата с бизнеса и потенциалните инвеститори, които имат интерес към София, както и представят града ни пред чуждестранни инвеститори. Агенцията работи, организира срещата между бизнеса в София и Осло, разработи дигитална карта.

Подготвя се проект за представяне на бизнеса на Дания в София и след това на столичните предприемачи. По този проект работи и един от най-младите членове от екипа на Агенцията, който е дошъл да работи в София, след като е завършил образование в чужбина.

До дни ще бъде финализирано и споразумението с Лондон, което предвижда българският бизнес да получи конкретна подкрепа – безплатни офис площи и помощ при регистрацията на фирми в Лондон. И обратното – лондонският бизнес ще получи същото в София. Това бе договорено в Лондон след срещата на кмета на София Йорданка Фандъкова с кмета на Лондон Садик Кан.

04.12.2017