Фандъкова: Образованите и талантливи хора са големият потенциал за развитието на градовете и привличането на инвеститори

"Образованите и талантливи хора са ключови за развитието на градовете. Големият потенциал на София са високообразованите хора и професионалисти, както и млади предприемчиви и талантливи хора." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Десетата национална конференция на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

"София привлича инвеститори, редица световно известни компании, които разкриват технологични центрове в града благодарение на образованите си и талантливи и предприемчиви хора" – посочи също кметът Фандъкова.

София е образователен център с най-много университети, сред които едни от най-добрите. Подготовката на добре обучени кадри, които да отговорят на нуждите на бъдещето, е изключително важна. В София делът на работещите с висше образование е над 51%. Особено силно развит е секторът на информационните и комуникационни технологии.

Близо 90% от технологичните компании в България и IT специалисти работят в София. Столицата се нарежда на второ място сред десетте най-бързорастящи технологични центрове в Европа по годишен ръст на активните участници в екосистемата (81%) според доклада „Състояние на европейските технологии, 2018“ (State of European Tech Report, 2018).

Столичната община инвестира в ремонти и изграждане на детски градини и училища. През последните години са построени 92 детски градини и три нови училища. В момента се изграждат разширения и нови физкултурни салони като това на Първа английска гимназия.

Тази година Столичната община инвестира 75.8 млн. лв. в образованиe за изграждане на нови сгради на детски градини, основни ремонти на училища и детски градини във всички райони на София.

Започна работа по изграждането на 7 детски градини в районите „Искър“, „Нови Искър“, „Красно село“, „Лозенец“, „Витоша“ и „Студентски“. Реконструират се цялостно още 7 детски градини. Предстои работа по още 8 в райните „Овча купел“, „Искър“, „Люлин“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Триадица“.

Над 9 млн. лв. са предвидени за разширения на 10 училища на територията на Столична община, като в 5 от тях ще бъдат построени физкултурни салони, каквито не е имало до момента.

Днес по доклад на кмета на София Столичният общински съвет взе решение за безвъзмездното придобиване от Столична община на собственост върху имот за изграждане на детска градина и училище. Имотът се намира в район „Витоша“ и се придобива от Националния дарителски фонд „13 Века България“. На него ще се изгради детска градина и училище, които са необходими за нуждите на квартал „Манастирски ливади-запад“, където живеят много млади семейства с деца.

Кметът Фандъкова подчерта важността на ролята на учителя и неговия професионализъм за образованието. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е партньор на работата на общината за доброто столично образование. През последните години бяха постигнати два пъти увеличение на заплатите на учителите.

Тази година продължава изпълнението на проекта за цялостна модернизация на 26 училища и детски градини в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Илинден“ и „Връбница“. Ще бъдат изградени и физкултурни салони в 37. СУ в район „Люлин“, 175. ОУ в с. Мрамор, 176. ОУ в с. Негован, 64. ОУ в кв. „Симеоново“ и 100. СУ в район „Сердика“.

18.04.2019