Фандъкова: Образованите и добре подготвени кадри са ключови за икономиката на всеки град

Образованите и добре подготвени кадри са ключови за икономиката на всеки град - както за бизнеса, така и за институциите. През последните години, въпреки че София има най-много хора с висше образование над 50%, също имаме и много предизвикателства за намиране на нужните подготвени кадри. В София броят на заетите лица е над 700 000, а коефициентът на икономически активните лица е 62,1% и е най-висок за цялата страна. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция за висшето образование в Народното събрание в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев, председателя на комисия Милена Дамянова, ректори.

23 от общо 51 акредитирани висши учебни заведения в страната са в София, а около 100 хиляди са студентите в София.

Като институция Столичната община развива сътрудничество с висшите училища на територията на София. Кметът Фандъкова посочи подготовката на кадри за завода за отпадъци на София. Общинското предприятие за преработване на битови отпадъци - заводът за МБТ си сътрудничи с пет университета с основана цел да се приложат научните разработки в практика, както и учебните програми да бъдат насочени към работата. Това са Лесотехническия, Софийския университет - Биологическия факултет, Техническия университет, Минно-геоложкия и Химико-технологичния университет.

За метрото се подготвят бъдещите инженери и машинисти, като те се обучават във ВТУ "Тодор Каблешков". Със Софийски университет и Нов български университет си сътрудничим в подготовката на културни мениджъри, които се подготвят за пета поредна година.

03.07.2018