Фандъкова: Най-важните инвестиции са тези, които подобряват качеството на въздуха и опазват околната среда

Най-важните инвестиции са тези, които подобряват качеството на въздуха и опазват околната среда, това е ключовото послание от срещата на кметовете на европейските столици в Амстердам. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод на конференцията на кметовете на европейските столици за прилагането на европейската стратегия за развитие на градовете в Амстердам.

В рамките на своето изказване на форума кметът на София посочи, че София работи по програмата за намаляване на вредните емисии във въздуха с 20% до 2020 г. На първо място с проекта за разширяване на метрото – 90 хил. т. вредни емисии ще спестим със завършването на третия лъч, който вече изграждаме. Целта ни е през 2019 г. средната възраст на автобусите на градския транспорт да е под 7 г. Затова в следващите 3 години купуваме 300 нови автобуса, част от тях ще са и първите електрически автобуси в София. До края на годината завършваме системата за управление на трафика на 160 кръстовище в града, която ще дава приоритет в движението на градския транспорт. Със системата, нови бусленти и модернизацията целим да направим градския транспорт по удобен и бърз. 
    
София ще използва опитът, който имат други европейски градове с мобилни приложения, които улесняват придвижването и иновативни решения за управление и подобряване на градската среда. 

В началото на април Амстердам беше избран от Европейската комисия за европейска столица на иновациите ("iCapital"). С кмета Еберхард ван дер Лаан обсъдихме възможностите за сътрудничество и тай заяви желание да посети София. Създаването на нови пешеходни пространства и извеждането на част от трафика извън центъра са сред задачите, по които се работи. В тази посока са и нашите усилия да изведем част от трафика чрез вътрешен градски ринг и околовръстен път. 

21.04.2016