Фандъкова: "Най-важната роля в образованието е ролята на учителя"

"Най-важната роля в образованието е ролята на учителя". Това каза по време на връчването на наградите в конкурса „Учител на годината“ кметът на София Йорданка Фандъкова. Наградите се дават за двадесет и първа поредна година от Синдиката на българските учители. 

„Отличават се най –добрите, тези, които задават посоката  и примера в едно важно за българското образование време, време на промяна, на реформи , които се правят от вас –  учителите“ –  допълни още столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че днес в българското образование протичат реформи, които целят да го направят по-модерно,  насочено към професионалното и личностно развитие на децата и към практическите им  умения. „Ние осъзнаваме нашата отговорност да правим средата по-добра както за учениците, така и за учителите“ –  каза столичният кмет и припомни, че през последните години  общината е инвестирала над 360 милиона лева в образователната инфраструктура, в строителство и модернизация на детски градини и училища. В момента се изгражда нова сграда на Първа английска езикова гимназия и 112-то основно училище. Довършва се строителството на нова спортна зала в 149-то училище, строят се три нови детски градини. Предстои и пълна модернизация на 17 училища и детски градини със средства по ОП „Региони в растеж“. Подготвят се   проекти за изграждане на четири нови училища и шест нови спортни зали. „Базата е много важна в процеса на образование, но  резултатите на учениците се дължат на учителите, на директорите, които трябва да  мотивират своите колеги и да направят атмосферата така, че да има желание и възможност за творческа работа в училището“ –  каза столичният кмет Фандъкова.     

11.05.2018