Фандъкова: Най-важната ни задача тази зима е да не допуснем спиране на учебния процес поради липса на отопление


София открива Първия учебен ден с две нови училищни сгради

 

„Най-важната ни задача тази зима е да не допуснем спиране на учебния процес поради липса на отопление.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на съвещанието на столичните директори, организирано от РУО – София  по повод започването на учебната година. В него участваха министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов, началникът на РУО – София Ваня Кастрева, както и директори от всички общински, държавни и частни училища в столицата. 

„В София има 175 общински училища, от които 12 се отопляват на природен газ, за който към момента няма предвидена компенсация, 122 училища са свързани с „Топлофикация София“, а 41 използват пелети, ток или течно гориво“ – посочи Фандъкова и изрази опасения, че всички те ще имат много по-високи сметки за отопление през тази зима.  „За мен най-важната задача е да следим внимателно ситуацията и сметките, а директорите да управляват бюджетите си така, че да не допуснем спиране на учебния процес поради липса на отопление, – каза още Фандъкова. – Надявам се, че Планът за възстановяване ще бъде отворен, за да може столичните училища да се възползват от средствата, предвидени за енергийна ефективност на училища и детски градини “ – каза още Фандъкова. Районните кметове имат задачата заедно с директорите да определят училищата, които имат желание и готовност да се включат в програмата, да се направят обследвания на сградите и общината да има готовност за кандидатстване.

Столичната община продължава да инвестира в строителство на нови сгради на детски градини и училища, както и в поддръжката и модернизацията на общинските  училища, заедно с районните администрации и екипите на училищата. 97 общински училища бяха ремонтирани това лято, като в 23 строителните и ремонтни дейности ще продължат и след 15 септември. Заедно с директорите е направена организация на работата, при която строителните дейности да не пречат на образователния процес.  „Най-голямата ми гордост е, че продължаваме да изграждаме нови сгради. Тази година ще започнем учебната година с две нови сгради – разширение и модерна спортна зала в  9. Френска езикова гимназия и нова сграда на 28. СУ в район „Красна поляна“ – припомни столичният кмет. Изпълнена е и цялостна енергийна ефективност в съществуващата сграда на 9. Френска езикова гимназия. Общината има готовност да започне строителство на още две нови училищни сгради – училище с детска градина в  „Манастирски ливади-запад“ и ново училище в район „Студентски“.   

Кметът на София Фандъкова е възложила преди Първия учебен ден да се маркират  всички пешеходни пътеки около столичните училища с цел по-голяма безопасност за децата, както и да се измият училищните дворове.

13.09.2022