Фандъкова: Най-новата ни програма за развитие на зелените пространства е "София Избира Зеленото"

"Когато говорим за борбата с климатичните промени, обикновено акцентираме на горива, възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Когато говорим за подобряване на чистотата на въздуха, се спираме основно на отоплението и транспорта. За мен обаче не по-малко важен е ключовият фактор, който помага за изчистване на въздуха и създава приятна и уютна, човешка среда, а именно: зелената система на града." Това каза кметът Йорданка Фандъкова при откриването на URBAN GREEN CONFERENCE. Конференцията е организирана от Столичната община, фондация „Конрад Аденауер – България“, посолството на Република Франция и Програма „Зелена София“. В откриването на форума взеха участие: директорът на "Конрад Аденауер" за  България – Торстен Гайслер  и зам. -ръководителят на посолството на Република Франция – Стефани  Петибон.  

Кметът припомни, че един от важните акценти в нейната управленска програма е "Чиста и Зелена София". „През годините създадохме и развихме последователно 4 програми на Столичната община, с които си поставихме за цел от една страна да подобрим и разширим грижата за зелената система, а от друга страна да привлечем всички граждани към тази кауза.“ Каза още Фандъкова. Програмата, с която  Столична община включва гражданите директно при разпределянето на част от бюджета на града тази година, е посветена на зелените решения. Бюджетът на „София Избира Зеленото“ е 1 милиона лева, а срокът за подаване на проектни предложения е до края на годината.

Йорданка Фандъкова посочи и останалите  програми на Столичната община, насочени към зелената система: „Зелена София“ за облагородяване на междублокови пространства, "Новата гора на София" за залесяване и „Моето Зелено училище, моята зелена детска градина“ за включване на най-малките в грижата за зелената система. Столичната община ще продължи и най-мащабната си програма за облагородяване на изоставени междублокови пространства, така наречените „кални точки“, която реализира от две години заедно с районните кметове. Облагородяването на междублоковите пространства е сред новите мерки, залегнали в комплексната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община. Според данните и анализите, един от основните източници за замърсяване с фини прахови частици в столицата – 25%, е почвата и прахта по улиците.

В тази връзка още през 2020 г. стартира пилотна инициатива за облагородяване на кални пространства в три столични района – „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“. Със старта на инициативата бяха облагородени 7 обекта. Инициативата продължи и през 2021 г., когато бяха  включени 49 обекта от 19 района на Столична община. 

„Планираме инициативата да продължи и през 2022 г., като за целта е извършена актуализация на списъка с обекти, – каза столичният кмет Фандъкова и допълни, че – от предоставените данни от 21 района са идентифицирани общо 131 „кални петна“ с обща площ около 92 500 кв. м, които ще бъдат облагородени, като се търсят и външни източници на финансиране на дейностите."

„Сега, когато сме изправени пред заплахите от климатичната криза, тези задачи придобиват истинска спешност. Ние трябва да продължим трансформацията на София като приоритизираме решения за зачестяващите екстремни прояви на времето – от засушаване и топлинни вълни до интензивни валежи и наводнения. Над 70% от населението на Европа вече живее в градове и ние трябва да се погрижим за неговата сигурност и комфорт на една затопляща се планета. Но ние дължим тези усилия най-вече на нашите деца, внуци и тези, които ще дойдат след тях. Именно заради тях трябва да подсигурим среда, която най-много ще прилича на това, което ние дълго сме имали за даденост" – каза още столичният кмет Фандъкова.

 

03.12.2021