Фандъкова: Над 8500 са заявленията за включване в Програмата за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични

 

Програма за монтиране на по-екологични уреди за отопление е част от мерките на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха в града

 

"Над 8500 са подадените заявления за включване в Програмата за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди на климатик, пелети и газ. Благодаря на всички домакинства, които са се включили в проекта за подмяна на старите печки с нови екологични уреди. Сключените индивидуални договори са близо 7000, а монтираните нови уреди са над 5400 в рамките на една година." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери дейностите по изпълнение на проекта в жилищна сграда в район „Лозенец“ заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева.

Кметът Фандъкова благодари на семейство Панчеви, които се включиха в Програмата и днес се извършва монтирането на нови климатици в техния дом.

"Знаем колко е важно през зимата екологичното отопление и това е свързано с промяна на начина на живот. Програма за подмяна на старите печки с по-екологични уреди е част от мерките на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха в София, – каза също кметът Фандъкова. По думите ѝ – "В София 30 процента от замърсяването на въздуха се дължи на печките на дърва и въглища, тоест начинът на отопление е водещ фактор за замърсяването на въздуха. В резултат на взетите мерки три поредни години в София няма наднормено завишаване на средногодишната концентрация на ФРЧ10. През 2021 г. измерените средногодишни концентрации на ФПЧ10 от всички градски станции са по-ниски в сравнение с измерените през 2019 и 2020 г."

Кметът Фандъкова изрази надежда Столичният общински съвет да подкрепи доклада за въвеждането на нискоемесионните зони. Заместник-кметът Билева посочи, че стремежът е до ноември да бъдат монтирани над 6 хил. екологични уреди за отопление. Подаването на заявленията се извършва в районните администрации. Всяко домакинство може да подаде заявлението си, за да получи напълно безплатно отоплителния уред. Основното изискване е отопляване на дърва или въглища, както и документ за собственост на имота, в който ще се подменя отоплителният уред. "Домакинствата имат право да избират между топлофициране, газифициране, пелетна печка или климатик" – заяви също Билева. Тя посочи, че преди хората избираха основно печките за пелети, но сега, предвид кризата с газа, предпочитат климатици. Столична община вече изпълнява 2 проекта, финансирани с европейски средства – по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“, както и интегриран проект по Програма Life+ на ЕС. Планирано в рамките на двата проекта да бъдат обхванати до 15 000 домакинства, на които да бъдат подменени старите отоплителни уреди с нови екологични – на пелети, на природен газ или електричество (климатици).

 

 

31.10.2022