Фандъкова на среща на кметовете на европейските столици с Европейската комисия: Огромният скок на горивата не може да се поеме само от градовете и гражданите

 

„Изправени сме пред голямо предизвикателство – енергийна криза с растящи цени на отоплението и електричеството в предстоящите зимни месеци. Сметките на метрото и електротранспорта се увеличиха над 2 пъти, а тези за природния газ на градските автобусите – над 3 пъти в последната година. Всички кметове знаем, че е недопустимо този ръст да премине в директно увеличение на цените за гражданите.“ Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на 11-а среща на кметовете на столиците на Европейския съюз с Европейската комисия. Тя припомни, че голяма част от европейските столици са получили целенасочена подкрепа за градския си транспорт, което е изключително важно както за мобилността в градовете, така и за екологията. Фандъкова сподели, че в момента  София отделя 40% от местните данъци, за да субсидира градския си транспорт и не намали обслужването.

„За 10 години постигнахме огромен напредък в модернизацията и разширяването на градския транспорт, така че да дадем екологичен и удобен начин на придвижване на гражданите. Не трябва в момента да поставяме под риск тези инвестиции и добрите резултати“ – каза още Фандъкова. Тя сподели, че за всички кметове на столици е важно, че заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс е с тях и вярват, че проблемите на градовете ще намерят отражение в политиките и решенията на Комисията.

Срещата на кметовете, която се провежда в Прага, бе открита от кмета на чешката столица Жданек Хриб и на нея присъстваха кметове и зам.-кметове на Будапеща, Варшава, Атина, Никозия, Париж, Лондон, Виена, Брюксел и Хелзинки.

Кметът на София обърна внимание и върху факта, че в последните 12 месеца цената на природния газ, който общинското топлоснабдително дружество купува, се е увеличила със 700% и това води до огромни загуби. „Затова работим по план за изграждане на нови когенерационни мощности, които чрез производството на ток да помогнат за стабилизиране на цената на топлинната енергия за гражданите“ – поясни Фандъкова.

„За 3 години убедихме 12% от семействата, които се отопляват на дърва и въглища, да подменят старите си печки с екологични уреди“ – заяви Фандъкова. Тя сподели пред колегите си, че трета поредна година София постига годишните норми на концентрация на фини прахови частици и чувствително намаление на броя дни с превишения. „Затова е изключително важно да не допуснем връщане назад заради повишението на цените на тока, природния газ и пелетите. Готови сме да продължим и през следващия програмен период, но е нужно да се знаят рисковете, за да изпълним целта, която сме си поставили“ – обясни кметът на София.

Фандъкова сподели, че София е готова с проекти за изграждане на инсталации от възобновяеми енергийни източници, но за съжаление българският План за възстановяване и устойчивост все още не е отворен. „София е лидерът от българските градове в разработването на общински проекти за възобновяеми енергийни източници. Имаме няколко работещи инсталации в детски градини, работим за изграждане на ВЕИ в Зоологическата ни градина и завода за преработка на отпадъци и сме готови с обследване на покривите на 100 общински сгради“.

 

 

 

27.09.2022