Фандъкова: На базата на „Визия за София“ започваме промяната на Общия устройствен план на Столична община

"Създаването на „Визия за София“ е важен процес, който направихме като привлякохме за участие граждани и експерти. Вярвам, че имаме общи приоритети за нашия град и заедно можем много по-успешно да решаваме проблеми.

За създаването на „Визия за София“ през последните две години бяха проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които се включиха над 10 000 организации и експерти.

На базата на Визия за София започваме да подготвяме основата за промяната на Общия устройствен план на Столична община." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова преди внасянето на документа в Столичен общински съвет.

По думите на Фандъкова: “Това не е просто визията на кмета, а споделената визия на софиянци за 30 години напред. Целта е всички, които днес работим за града, да подчиним стратегиите и проектите си на това, което лежи в нея, и да обединим не само гражданите, а и всички политически сили около един план, който надхвърля мандати и политически пристрастия и е споделен от всички.”

"Разчитам, че Общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи и ред в строителството" – каза Фандъкова.

„За мен като кмет на София вoдeщитe пpинципи в paбoтaтa тpябвa дa ca cилнитe cтpaни нa гpaдa, a eднa oт нaй-вaжнитe и xapaĸтepни зa Coфия е, че тя е зелен град. Затова тpябвa дa продължим със cъxpaнението, възcтaнoвяването и новото oзeлeнявaнe на града. Дpyг гoлям пoтeнциaл нa Coфия e ĸyлтypнo-иcтopичecĸoтo нacлeдcтвo, ĸoeтo paзĸpивaмe и cъxpaнявaмe“ – посочи още столичният кмет Фандъкова.

"Визия за София" ще бъде внесена в две части: 1. Дългосрочна част, в която са включени 5-те приоритета, 24-те дългосрочни цели и 230-те стъпки, разпределени във времето от 2020 до 2050 г., необходими за постигането на целите.

Това е много важна задача, защото с приемането на дългосрочния документ ще започнем и работа по заданието за изменение на Общия устройствен план, което трябва да е готово до края на годината, за да можем да гарантираме законово висчки планове и да осигуряваме повече зелени площи, по-подредено строителство, и по-балансирано развитие на новите зони” – добави още кметът.

Процесът по създаването на “Визията”, както и следващите стъпки, представени от кмета на София Йорданка Фандъкова, както и арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, и Любо Георгиев, ръководител на екип “Визия” и Общинското предприятие “Софпроект – Общ градоустройствен план”.

Презентация "Визия за София"

03.06.2020