Фандъкова: Монтираме 180 филтъра на комини от домакинства, които се отопляват на дърва и въглища

Монтираме 180 филтъра на комини на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, като домакинствата са в районите “Красна поляна“ и „Слатина“. Филтрите намаляват над 80% от емисиите на фини прахови частици, които се отделят при горенето." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът Фандъкова благодари на всички граждани, които се включиха. Те поемат единствено разходите за електричество, които са между 12 и 15 лв. за година.

Столичната община изпълнява програма за монтиране на 2 000 филтъра на домакинства в рамките на следващите три години. Приоритетни са районите „Красна поляна“ и „Слатина“, в които имаме най-голям брой сигнали за замърсяване от битово отопление.

В програмата ще бъдат обхванати домакинства, които не могат да бъдат включени в двата големи проекта за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на 1/3 от домакинствата в София.

"Целта ни е до 3 години да намалим чувствително емисиите на ФПЧ и да влезем в допустимите норми" – каза също кметът Фандъкова.

Монтажът на филтрите се извършва бързо, те имат ниски оперативни разходи, на практика разходите са само за електричество. При монтирането им се постига незабавен ефект, като не се усеща пушек и дим.

04.12.2019