Фандъкова: Културните и творчески индустрии са едни от най-бързо развиващите се сектори в София

Наред с информационните и комуникационните технологии, вторият най-бързо развиващ се и стратегически икономически сектор в София са културните и творческите индустрии. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция‚ “Пътища за иновациите в културата“. В откриването на конференцията взеха участие Малина Едрева – председател на комисията по „Култура, образование, наука и културно многообразие“ в Столичния общински съвет и директорът на Гьоте институт Енцио Вецел.

София е  сред топ 10 градове в Европа по доход, генериран от тези индустрии. 7,3% от добавената стойност е от сектора на  културно творческите индустрии, а  близо 12% от хората в града са заети в сферата на културата, каза още столичният кмет. „София се развива като иноватор много бързо и вярвам, че градът ни е много подходящо място за откриване на нови пътища за иновации в културата“, допълни столичният кмет и припомни, че  Академията за мениджмънт в културата също беше част от иновативните инициативи на Столична община и Асоциация за развитие на София.

Събитието е част от програмата на Академия за мениджмънт в културата за 2017 г. и се финансира от Столичната община и Гьоте Институт. През тези 4 години от развитието на Академията вече около 100 културни мениджъра от България са имали възможност да надградят своите умения. През тази година в обучението са включени участници от  Солун и Букурещ.  От 2015 г. година Академията се организира заедно с  Гьоте Институт България и в партньорство със Софийския университет. Инициативата получава  подкрепата на  европейски културни институти в България: Посолството на Австрия, Британския съвет, Чешки културен център, Институт Сервантес, Френски културен институт, Полски културен институт. Всички те допринасят с обучители, с обмяна на опит, с организация, подпомагат столичните мениджъри в културата да се запознаят с европейски мрежи, насърчават заедно мобилността на хора и произведения на изкуството и европейските копродукции. Успешно завършилите едногодишно обучение получават следдипломна квалификация за мениджъри в културата от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

 

 

 

 

29.09.2017