Фандъкова: КНСБ е един от най-важните социални партньори на Столичната община

 

"Конфедерацията на независимите синдикати в България е един от най-важните социални партньори на Столичната община" – това каза кметът на София пред делегатите на 9. конгрес на КНСБ.

„Живеем в безпрецедентна икономическа криза, във време на ограничени ресурси и финансови средства, и преди всичко основните политики на града и на държавата трябва да са насочени в защита и подкрепа на  хората“ – посочи Фандъкова. Благодарение на активния социален диалог между Столичната община и синдиката има подписани колективни трудови договори в почти всички сектори.

Кметът припомни, че тази година е и третата поредна, през която заедно с Федерацията на транспортните работници се изпълнява споразумение за повишение на доходите в сектора на обществен транспорт. „През тази година СО отдели 170 милиона лева от бюджета на София за  градския транспорт – за горива и заплати. Това са 36% от собствените данъчните приходи на общината, – каза още Фандъкова. – Въпреки това дефицитът в градския транспорт в момента е 143 милиона лева. И аз очаквам, така както в други европейски столици, държавата да подкрепи обществения транспорт в града“ – каза Фандъкова.

В своето обръщение към делегатите на конгреса Фандъкова оцени високо активния социален диалог между Столичната община и Синдиката на българските учители. Тя даде и примери за постигнати резултати със синдикатите в сферата на здравеопазването, социалните дейности и културата.

„Решенията изискват постоянен активен диалог и взаимно уважение: със социалните партньори, между институциите, изискват обединение в интерес на намиране на решения за хората“ – каза още столичният кмет.

10.05.2022