Фандъкова: "Качественото образование е истинският двигател на развитието"

"Образованието е най-силният аргумент срещу популизма, срещу манипулациите и привидните решения"

"Образованието е лична моя кауза и основен приоритет в работата ми, защото качественото образование е истинският двигател на развитието. Образованието е основата за зрелостта на нашето общество и за развитието на икономиката ни, на населените места и страната ни. Ценностите на Европейския съюз са неразделна част от нашия живот – това са човешкото достойнство, свободата, демокрацията, върховенството на закона, правата на човека, солидарността. Те са в основата на нашата общност, чийто градеж е всекидневна задача. Те са, които искат всекидневното отстояване, учене и отстояване, защото нито един от тях не е даден даром, а приемането им като очевидност винаги ги поставят под риск."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция "Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС", организирана от Сдружение Граждани за европейскто бъдеще на България и "Мартен център",  Фондация "Конрад Аденауер".

"Образованието е както знанието, така и независимостта, и силата. Образованието е гарант за развитието и за качеството на живот. Образованието е най-силният аргумент срещу популизма, срещу манипулациите и привидните решения, които често ни се предлагат като решения за всичко" – каза също Фандъкова.

"Училището е на първо място общност. Силните столични училища са пример и за добра и силна общност, където директор, учители, ученици и родители работят заедно" – каза столичният кмет.

Столичната община инвестира и подкрепя столичните училища. За 10 години изградихме над 100 сгради за детски градини, 20 сгради за нови училища и разширения с нови класни стаи и физкултурни салони. Сега планираме още 6 нови училища.

София е пример как доброто образование на хората, които живеят и работят тук, промениха имиджа на нашия град, привлякоха инвеститори, изведоха града ни в престижни международни класации: София е в топ 10 на най-привлекателните за инвестиции големи градове според класацията на Файненшъл Таймс – fDi Intelligence – Global Cities of the Future (2018 – 2019). Световната банка и Файненшъл таймс откриха развойни центрове в София през 2019 г.

Над 50% от работещите в София са хора с висше образование, като особено привлекателни и търсени са инженерните специалности. Технологичният сектор е най-бързо развиващият се в града, което създава условия за развитие на другите индустрии чрез информационните и комуникационни технологии.

Фандъкова посочи също, че е заложила създаването на отделен ресор на заместник-кмет по дигитализация и инвестиции. Една от задачите ни е да създадем и Училищен кампус. Това е моя мечта и очаквам да привлечем филиали на средно училище и университет от Топ 50 в международните класации.

В конференцията участваха еврокомисарят Мария Габриел, министърът Красимир Вълчев, народният представител Милена Дамянова, Торстен Гайслер – ръководител на Фондация "Конрад Аденауер". 

29.11.2019