Фандъкова: "Качественото модерно образование формира дигитални умения у учениците"

"Секторът, който реално задържа най-много млади хора в София, е секторът на информационните технологии. Той формира 6% от икономиката на града и в него работят над 41 хил. души. Ключът за развитието и успеха на страната ни е в подготовката на образовани млади хора" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция „Образование 4.0”, организирана от вестник 24 часа и Vivacom.

Кметът Фандъкова посочи, че в 36 столични училища има 267 паралелки с профил IT технологии. В 73 училища още от първи клас децата изучават информационни технологии, компютърно моделиране, дигитално изкуство.

По думите на кмета Фандъкова качественото модерно образование означава формиране на дигитални умения у учениците. Само след няколко години огромен процент от професиите ще бъдат свързани с дигиталните умения и затова е важно да създаваме както добра технологична среда в училищата, така и да подкрепяме специализацията на учителите. Иновациите могат да спомогнат и за по-активната и добра комуникация между преподавателите, децата и родителите, от една страна, и от друга, бизнеса, предприемачите и науката, които създават иновации.

"Качественото образование е гаранция за успеха ни като държава. Не деля образованието на дигитално и не, а на качествено" – каза също Йорданка Фандъкова. "Затова и в последните години Столичната община увеличи около 10 пъти инвестициите в образователна инфраструктура и продължава да инвестира в нови и модерни училища и детски градини.

Заедно със Столичната библиотека създаваме Лаборатория за иновации в подкрепа на младите хора, в която фокус са дигиталните технологии и предприемаческите умения" – съобщи кметът Фандъкова. От няколко години към Столична библиотека работи център, насочен към повишаване на дигиталните умения на възрастните. 200 души са преминали успешно курсовете миналата година.

Лабораторията се създава по проект “Отключване потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване знанията и уменията на младите хора“.

И тази година София е домакин на фестивала „Уебит“ и заедно с еврокомисаря Мария Габриел в София ще проведем и Дигитална асамблея, в рамките на която организираме Балкански хакатон.

01.06.2018