Фандъкова: "Извършваме най-мащабната модернизация на подземния и надземния градски транспорт от десетилетия"

"Извършваме най-мащабната модернизация на подземния и надземен градски транспорт от десетилетия." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проекта за бюджет на София за 2019 година. По думите ѝ: „Догодина метрото на София ще бъде 48 км метро мрежа. Само преди 10 години беше 10 км. Това е резултат, който не идва даром. Осигуреното съфинансиране от общинския бюджет за тези 12 км, които строим сега, е 248 млн. лв. и защитени  средства от ОП „Транспорт“ са 774 млн. лв.“

"Общо 90% от автобусите на София догодина ще са нови и с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6. Преди 10-ина години средната възраст на автобусите, които се движеха в града, беше 20 години, движеха се "Икаруси" и автобуси, произведени през 1978 г., догодина – средната възраст на автобусите ще е под 6 години" – каза също кметът.

Разширяването на метрото за по-удобен и комфортен градски транспорт е водеща задача в мерките за по-чист въздух. Възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови е наша цел в последните 10 г. Тази година ще бъде завършен първият етап на Западен парк и ще изградим първия публичен аквапарк в новия парк "Възраждане".

Кметът открои като третата ни ключова задача цялостната реконструкция на улици и булеварди, като за поредна година гарантираме финансово фокуса върху кварталите. "Продължаваме ремонтите на основни квартални улици, както и изграждане на нови улици в райони, в които липсват" – каза кметът Фандъкова.

Догодина ще завърши първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по ОПРР.

И тази година не се залага увеличение на данъците извън променените от Народното събрание. „Нашето предложение към вас е да приемете минималните прагове и за автомобилите, и за имоти в курортни селища, които не са основно жилище, за които има законови промени“ – каза Фандъкова.

Проектобюджетът на Столичната община за 2019 г. е 1,623 млрд. лв.

Капиталовата програма е над 551 млн. лв. От тях 58% са средства от европейските програми (324 млн. лв.)

Общо в транспорт и транспортна инфраструктура ще бъдат инвестирани 447.9 млн. лв.

47,5 млн. лв. – за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди. 38 млн. лв. –  за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община. 4,5 млн. лв. инвестираме в изграждане на улично осветление. 306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото (от бул. „Владимир Вазов", през "Орлов мост", центъра, „Красно село“, „Овча купел“ до "Околовръстния път" при "Горна Баня").

Догодина ще бъдат пуснати изцяло новото тролейбусно трасе от кв. „Манастирски ливади“ до „Люлин“.

129.2 млн. лв. е бюджетът за чистота. В инвестиционната програма залагаме 17,7 млн. лв. за рекултивиране на старите сметища в кв. „Суходол“, в с. Долни Богров и за депо „Садината“.

Предвиждаме закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух (400 хил. лв.). 18,8 млн. лв. са предвидени за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари. 9,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждане на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища.

Над 5 млн. лв. ще инвестираме в консервация и реставрация на Централната минерална баня в Банкя (2,3 млн. лв.) и реставрация на банята в "Овча купел" (3,3 млн. лв.), 550 хил. лв. в основен ремонт на столичния куклен театър. Одобрени са 350 хил. лв., за да стартира изграждането на център за съвременно изкуство „Топлоцентралата“.

ВИДЕО: София 2018 и проекти за 2019 г.

17.12.2018