Фандъкова: "Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура на Витоша с тригодишна програма"

Тя ще бъде реализирана с ръководството на Природен парк „Витоша“


"Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура на Витоша с 3-годишна програма, която ще реализираме с ръководството на Природен парк „Витоша“. През последните години една от най-важните ни задачи е да работим за подобряване на достъпа до планината." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на подписването на Програма „Един ден на Витоша“ между фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“.

"В Програмата се планира за тази година да бъдат възстановени заслон „Комините“ и да бъде изграден заслон „Боянски водопад“. Ще бъдат възстановени туристическите алеи Златни мостове – хижа "Кумата", Златни мостове – хижа "Момина скала", както и 11 чешми в Дендрариума и Туристически център „Златни мостове“. Ще бъдат обновени 4 маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо – "Комините" и др. Организират се обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване в хижа „Боерица“, която реновирахме през 2018 – 2019 г. Първото обучение на 19 юни се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба.
Заедно с Природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към "Алеко" и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА" – каза също Фандъкова.

"Днес се подписа споразумението за сътрудничество между Столична община, чрез фондацията „София – европейска столица на спорта“, и Природен парк „Витоша“. Заедно ще инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура и ще продължим да организираме спортни събития и празници в планината – каза Фандъкова. – За да подобрим достъпа до Витоша от 1 юни намалихме интервалите на автобусите до планината.
✅ Автобус № 63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервалите през уикенда.
✅ Автобус № 66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда.
✅ Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша – към 10-те автобуса, които купихме, ще добавим още 5 нови, които в момента са в процедура."

На пресконференцията присъстваха председателят на СОС Елен Герджиков, Анатоли Илиев – зам.-председател на фондацията, д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, доц. д-р Румен Драганов – вр.и.д. изпълнителен секретар на БТС, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – представител на НСА, инициатива „Един ден на Витоша“, Аспарух Мачирски – дългогодишен организатор на скиучилища и детски лагери сред природата.

През юни на Витоша ще се проведат няколко събития:
Детско планинско колоездене HOME MOUNTAIN BIKE CUP – Витоша, "Драгалевци"
Обиколка на Витоша 100 км – супермаратон и колоездене по трасе около Витоша
Планинско колоездене категория ХСО – в Княжевска гора и Долна станция на лифта
Екстремно бягане по морените в м. Златни мостове
Изкачване по маршрут х. "Алеко" – вр. Камен дел – Черни връх – Алеко
Еньовден 24 юни – поход от кв. "Княжево" до х. "Момина скала" и  богата фолклорна програма.

 

  

09.06.2020