Фандъкова: Инвестираме над 24 млн. лева в паркове, градини и детски площадки

"Тази година реконструираме вход на Южен парк откъм бул. “Гоце Делчев“ заедно с голяма част от алейната мрежа, след като през последните години обновихме останалите три входа на парка. Проектът ще се изпълнява на два етапа, като се очаква ремонтните дейности да приключат в края на септември." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта заедно с кмета на района Николай Терзиев и директора на „Зелена система“ Димитър Данчев.

"На входа се полага гранитна настилка и павета, изгражда се осветление, където липсва такова. За полагане на настилка използваме наличните павета и гранитни плочи и за това не заплащаме средства" – посочи кметът. Ще се направи и видеонаблюдение.

Във втория етап ще се ремонтират около 27 дка алейна мрежа като тази около „Голямата поляна“, където се провеждат много спортни и културни събития. Около 2 млн. лева е инвестицията за Южен парк.

"Изпълняваме мащабна програма за възстановяване, изграждане и обновяване на паркове и зелени пространства, което е важна грижа за чистотата на въздуха в града" – посочи също Фандъкова. "Тази година сме заложили да започне работа по 15 обекта. В момента се работи на 6 обекта. Освен в Южния парк, започна работа и по Западен парк, работи се първи етап от парк „Въртопо“ в район „Младост“, градините „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“, както и градина „Княжево“. Предстои да започне работа по още 9 обекта – градина срещу СМГ, парк „Заимов“, градина „Св. Седмочисленици“, градина пред Двореца на децата, за която имаме становище на Областния управител, и ще обновим парк „Дружба“, градина „Черковна“, втори етап на Северен парк, втори етап от парк „Възраждане“ и "Борисова градина" – розариум.

Общата инвестиция в паркове и градини и детски площадки е над 24 млн. лева, като в Западен парк, парк „Заимов“ и градините „Кристал“, „Свети Седмочисленици“ се изпълняват и с европейски средства по ОП „Региони в растеж“.

"Предоставяме на всички райони 5 млн. лв. за нови детски площадки. През последните години са обновени 80% от детските площадки в паркове и градини. През 2017 г. обновихме 70 детски площадки, тази година – 130, като насочваме средства от продажбата на Общинска банка" – съобщи кметът Фандъкова.

Фотограф: Георги Алексиев

 

 

05.07.2018