Фандъкова: "Инвестираме над 20 млн. лв. за възстановяване използването на минералните води на София"

"Инвестираме над 20 млн. лева за възстановяване използването на минералните води на София. Възраждаме знакови минерални бани, като една от тях е сградата в Банкя." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи по сградата на банята в Банкя заедно със зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов и кмета на Банкя Рангел Марков.

"Тази година осигурихме 20 млн. лв. за реставрация на банята в Банкя, банята в „Овча купел“ и изграждането на първия общински аквапарк с минерална вода на 25 дка към новия парк „Възраждане“ – посочи също Йорданка Фандъкова. – Половината от реставрационните и строителни дейности на банята в Банкя са завършени и догодина по това време тя ще бъде отворена за посетители. Заедно с реставрацията на басейните изграждаме и инсталация, с която цялата сграда да се отоплява с минерална вода. Планираме и строителство на 25-метров басейн за плуване на ниво -1."

Кметът Фандъкова припомни също, че по нейно настояване държавата прехвърли на общината и баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Целта е да се инвестира в реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност в басейните.

Банята в Банкя е открита през 1911 г., тя е създадена по поръчка на цар Фердинанд и е дело на немския проф. Хохедер. Тогава е била най-големият и модерен балнеоложки център в Източна Европа.

Към момента се работи по различните части на сградата в Банкя. Възстановяват се фасадите и покрива, ремонтират се ел. инасталации, ВиК, вентилационна система, басейните. Изградени са стълбища, асансьорна клетка. Ще бъдат възстановени и царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век.

Заедно с реставрацията на сградата кметът на Банкя и неговият екип имат задачата да направят анализ и да предложат работещ модел за управление. В момента се обсъждат пет варианта и се прави анализ, обясни кметът на Банкя Рангел Марков.

В парк „Възраждане” се изпълнява проекта за аквапарк и закрит басейн с минерална вода, които се планира да бъдат готови до края на годината.


15.07.2019