Фандъкова: "Инвестициите в образование са инвестиции в перспективата на нашия град"

"Извършено е цялостно преизграждане на Детска градина „Щастливо детство“ в район „Люлин“. Заедно с цялостната реконструкция са изпълнени мерки за енергийна ефективност, като от бюджета на Столичната община са инвестирани около 2 млн. лева." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение в детското заведение.

Само в район „Люлин“ са изградени нови, разширени са или цялостни реконструирани 7 детски градини, като тази година започва преизграждането на още една от бившите етернитови детски градини.

Детска градина 35. „Щастливо детство“ навърши 40 години и възпитава вече три поколения. Тя има 8 градински и 2 яслени групи, разполага с физкултурно-музикален салон, кухненски блок. Изпълнени са всички мерки за енергийна ефективност и е осигурена общодостъпна среда, а в двора са изградени 10 нови детски площадки и озеленяване.

Кметът Фандъкова подари люляково дърво на детската градина, което да бъде засадено в двора по случай празника.

"Много е важна организацията на работа, защото реконструкцията създава неудобства за родителите, децата и персонала. За това благодаря на районния кмет и директора на детската градина" – каза Фандъкова.

"Инвестициите в образование са инвестиции в перспективата на нашия град" – подчерта също Йорданка Фандъкова. По думите ѝ всеки инвеститор, който идва в София, проучва възможностите на града, говори за таланта и образованието на хората. "Това е изключително важно, а най-големият потенциал на нашия град това са децата" – каза кметът Фандъкова.

Тази година инвестираме над 75 млн. лв. в образователната инфраструктура. Започна работа по изграждането на 7 детски градини в районите „Искър“, „Нови Искър“, „Красно село“, „Лозенец“, „Витоша“ и „Студентски“. Предстои работа по още 8 в районите „Овча купел“, „Искър“, „Люлин“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Триадица“. В момента се реконструират цялостно още 7 детски градини по проект по ОП „Региони в растеж“.

Общо 12 етернитови бивши сгради на детски градини са цялостно преизградени през последните години. През 2019 г. реконструираме още 4 в районите „Люлин“, „Искър“, „Изгрев“ и „Студентски“, а остават само две.

 

Фотограф: Гео Калев

 

 

16.04.2019