Фандъкова: Енергийна ефективност на училищата е важна част от приоритетите ни за по-чиста околна среда

Изпълнени са мерки за енергийна ефективност на сградата на 90-о училище в ж.к. “Люлин“ 2. Въвеждането на мерки за енергийна ефективност е важна част от политиката на Столичната община за по-чиста околна среда, както и за намаляване на разходите за отопление и осветление. Продължаваме с работа по един от най-важните за София приоритети – образованието. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на санирането на 90-о училище „Ген. Хосе де Сен Мартин“ в ж.к. “Люлин“ 2. На проверката присъства и кметът на район „Люлин“ Милко Младенов.

Столичното училище пострада при земетресението през 2012 г. Оттогава Столичната община и район „Люлин“ заделят  сериозни средства за конструктивното укрепване и осигуряването на сигурността на сградата. Досега в сградата са инвестирани общо над 2.4 млн. лева от бюджета на Столичната община. Тази година с проект по Националния доверителен екофонд е направено и саниране на училището. Очаква се ефектът от мерките за енергийна ефективност да спестят около 50% от разходите, като средствата ще останат за училището.

Освен в това училище през последните две години в София са извършени дейности за повишаването на енергийната ефективност в още 10 училища, а за 2017 г. се предвиждат други 16 училища

Фотограф: Гео Калев

02.03.2017