Фандъкова: До края на септември завършваме първия етап от новия парк „Въртопо“ в район „Младост“

"Първият етап от създаването на новия парк „Въртопо“ в район „Младост“ е вече почти завършен. По план се предвижда до края на септември да бъде напълно готов, а към средата на септември се очаква всички съоръжения да са монтирани. Общо за проекта са отпуснати около 600 000 лв." Това каза днес при проверка на обекта кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на зам.-кмета по направление екология Йоана Христова.

"Особеност на терена е голямата денивелация. На практика  се наложи да правим парково пространство във вертикална среда, затова и проектантите обмисляха различни варианти за  достъпността и съоръженията, така че да са достатъчно удобно разположени за детска игра" – каза също кметът Фандъкова.

Основната група, за която е предвиден паркът, са децата – ще има площадки за най-малките – бебетата до 3 г., както и такава за по-големи деца, а също и фитнес съоръжения.

Към момента изпълнението на първия етап от парка върви по график. Предвидено е видеонаблюдение. В района на главния вход се изгражда асансьор, който да позволи в парка да влизат майки с колички, възрастни хора и хора с увреждания. Асансьорът е необходим заради сериозната денивелация на терена.

Предвижда се откъм моста в района на "Мусагеница" да се направи алея, която да е подходяща за достъп на майки с колички и за хора с увреждания. Останалите подходи са със стълбища. За сега се работи по два от подходите към парка. По думите на кмета има трудности заради проблеми с многото частни терени в района. За да започне работа по третия подход – откъм "Мусагеница", все още се изчаква да приключат процедурите по придобиване на един частен терен.

В момента също продължава работа по над 10 обекта от "зелената система" на София. Работи се в Южен парк III част, градините в кв. „Княжево“, „Кристал“, „Св. Климент Охридски“, „Св. Седмочисленици“, Северен парк – входа откъм  ул. “Народни будители“,  "Борисова градина" – розариума  и други.

 

Фотограф: Гео Калев

 

28.08.2018