Фандъкова: ДКЦ ХII е първото, което защити проект за финансиране за ново оборудване

Днес бе подписан договор за финансиране на проект за подобряване на качеството на медицинските услуги чрез закупуване и доставка на иновативна медицинска апаратура между Фонда за устойчиво градско развитие на София и ръководството на ДКЦ ХII в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В София има общински болници и вече диагностично-консултативен център (ДКЦ), които защитават проекти за модернизиране и ново оборудване. Първото общинско ДКЦ - ДКЦ ХII, което получава финансиране, защото може да защити и възстанови средства. Ще бъдат подобрени условията за обслужване на пациентите и могат да се защитят средства за финансиране, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

През последните години изработихме добрия модел за финансиране на общинската икономика, посочи също Фандъкова.

По думите й Столична община дофинансира общинските лечебни заведения и разработи и програми, с които финансира различни дейности. Такива са програмите за скрининг на рака на млечната жлеза и инвитро.

Със средствата предоставени от фонда ще бъде осигурена нова медицинска апаратура за Акушеро-гинекологичния кабинет, Клиничната лаборатория, Физиотерапията и Рентгенов кабинет. Целта е по-качествено обслужване на голям брой пациенти. Общата стойност на проекта е 420 000 лева, от които размера на предоставеното финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие е 350 000 лева, а самоучастието е 70 000 лева.

Проектът е подкрепен от ръководството на столична община и Столичен общински съвет. Реализацията му е пример как при добро управление на общинските дружества, могат да се постигнат показатели, които да позволят финансиране и да гарантират устойчиво развитие на лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ.

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на ФУГРС ЕАД - Надя Данкинова, управителя на ДКЦ XII - Д-р Васил Василев и представляващия банката-партньор на Фонда - "Сибанк" ЕАД - Светла Атанасова Георгиева - Изпълнителен директор. На собитието присъстваха и Дончо Барбалов - зам. кмет на Столична община, д-р Веселин Милев -  председател на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на столичен общински съвет.

11.08.2016