Фандъкова: Диалогът за бъдещето на Европа трябва да бъде проведен заедно с младите хора

Столичната община подкрепи чрез Програма "Европа" 72 иновативни дигитални проекта на неправителствени организации


"Диалогът, който засяга бъдещето на Европа, трябва да бъде проведен заедно с младите хора. Решаването на проблемите на днешния ден може и трябва да става заедно с вас." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в 18. СУ "Уилям Гладстон" в среща с ученици. Срещата се организира по проекта "София и Европа за младите – 3D демокрация, диалог и дебат".

Проектът се реализира от фондация "Етнопалитра" в партньорство с район "Възраждане" на Столичната община", 18. СУ "Уилям Гладстон" и 32. СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" с финансовата подкрепа на Програма "Европа" 2019 на Столична община. 
В срещата участва и кметът на район "Възраждане" Савина Савова. 

По думите на кмета Фандъкова "Младите хора се интересуват от това в какъв свят живеем. През последните дни едно 16-годишно момиче стана много популярно (Грета Тунберг). Тя привлече хиляди ученици в каузата за по-чиста природа. Това показва, че младите хора се интересуват от случващото се в Европа и света, от политиките, които променят живота на хората и са готови да се ангажират със социални каузи." 
"Вие искате да чуете и да бъдете чути. Решаването на проблемите на днешния ден може и трябва да става с участието на младите хора – посочи също кметът. – Не можем да отговорим на въпроса кои ще са професиите на бъдещето, затова е важно образованието, езиковата подготовка, дигиталната култура, а също и да продължи ученето през целия живот."

Столичната община подкрепя чрез Програма "Европа" граждански проекти. През последните 6 години по програмата са подкрепени 72 иновативни и дигитални проекта на неправителствени организации, които бяха насочени главно към младите хора. През тази година програмата продължава да насърчава дигитални и иновативни инициативи в публичния сектор за изпълнението на две много важни стратегии на Столична община: Стратегията за младите хора на Столична община 2017 – 2027 "София – град на младите и активните" и Иновационната стратегия за интелигентна специализация на София 2016 – 2020.

С цел да развива дигиталните умения преди 4 години Столична община започна да организира хакатони, на които поставя конкретни задачи, а след това помагаме на победителите да развият своите идеи. Тази година също се предвижда провеждането на общински балкански хакатон. 

18.03.2019