Фандъкова: Да помним Съединението означава да знаем, че голямата ни сила като народ е в това да сме заедно

Да помним Съединението означава да знаем, че голямата ни сила като народ е в това да сме заедно. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на отбелязването на 132-ата годишнина от Съединението в Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София. „Нуждаем се днес от този урок и от този пример за непримиримост в защита на стремежите на нацията“, каза още столичният кмет и посочи, че Съединението е каузата, зад която остават непримирими българите и държавниците от онова време. Нужно е да помним имената на княз Александър Първи Батенберг, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Георги Странски, Данаил Николаев и други, които са имали волята и куража да обявят Съединението и да покажат, че българите имат силата сами да пишат своята история.

Кметът на София Фандъкова посочи, че решенията на Берлинския конгрес не са прекършили българския дух и само 7 години след Берлинския конгрес българите налагат своята собствена воля, без да молят за подкрепа. „Съединението на България показва, че големите каузи, зад които стои непреклонният български дух могат да пишат и нашата, и европейската история с дързост и достойнство“, каза още Фанъдкова. Силата на една нация е в силата на нейния дух, във висотата на целите, в единението и копнежите на сърцата и в дни на лутане неговата светлина чертае пътя“, заяви Фандъкова. По думите й Съединението показва, че това, което ни обединява е добруването на българския народ.

Съединението е венец на многогодишните и непрестанни усилия и борби на разделеното ни Отечество. Това каза председателят на Народното събрание Димитър Главчев по време на церемонията. „Днес цялата страна чества за 132-ри път една от най-светлите дати в новата ни история – Денят на Съединението. Спомняме си онези паметни дни, когато всенародният дух и общата воля намират най-ярка изява“, посочи Главчев. По думите му на 132-ата годишнина от онзи исторически ден не можем още да не си дадем сметка, че един народ е обединен, когато върви напред, обединен от общи цели. „Сега дългът ни е общ - и пред паметта на апостолите на българската свобода и Съединение, и пред днешния и утрешния ден на страната ни, на дедите ни, на децата ни“, каза още председателят на Народното събрание.

На церемонията по отбелязване на 132-ата годишнина от Съединението присъстваха зам.-кметът Дончо Барбалов, общински съветници, представители  на патриотични организации и граждани.

По време на честването бе представена и възстановка на събитията от преди 132 години, изпълнена от сдружение Национален съюз „Единение“.

06.09.2017