Фандъкова: Да пазим принципите на толерантността и уважението между хората в нашия град, длъжни сме да ги предадем на децата си, както ги получихме от предците си

„Днес преминахме заедно по улиците на нашия древeн и млад град София, за да отбележим едно събитие, което в най-пълна степен заслужава да бъде наречено историческо. 10 март е паметен ден в българската история и летописа на София.” Това каза в словото си пред паметника на Спасението в София кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. На тържествената церемония по отбелязване на 76 години от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите присъстваха председателят на Nародното събрание г-жа Цвета Караянчева, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, президентът на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд Лаудер, посланиците на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан и на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин, председателят на организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар, зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, министри, народни представители, много граждани.

Участниците в церемонията изминаха пътя от храма, дал името на София „Света София”, до паметника на Спасението, където бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение.

В думите си пред паметника кметът посочи още: „В дните, който светът нарече холокост, дни на смърт и погибел, един древен и достоен народ избра да изпълни своя дълг на човечност, милосърдие и състрадание. Да докаже, че премъдростта Божия, изтъкана от вяра, надежда и любов, не са празни думи. Че тези универсални ценности живеят в сърцата и душите, направляват делата и се предават поколение след поколение в името на доброто.

Българският народ избра да протегне ръка на своите евреи, с които в хармония и разбирателство живееше векове наред. Изправи се, за да спаси тях, но и себе си, да възпре изтреблението и да докаже на Европа и света, че чудеса стават там, където има дори и един, който се възправя срещу злото.

А когато се възправи цял един народ, тогава се извършва и чудото на спасението. За такава справедлива България на доброто мечтаеше и умря Апостолът на свободата, пренесъл се към безсмъртието на метри от това място, където днес почитаме най-верните му следовници – знайните и незнайни спасители, които не се поколебаха да изпълнят своя човешки дълг. Те увенчаха своята родина с неувяхваща слава и ни завещаха датата 10 март.

Днес ги почитаме и се прекланяме пред тяхната доблест и човечност. Почитаме и мъчениците от близо и далеч, които не бяха спасени, но чиято гибел днес ни задължава да помолим за прошка и да бъдем по-бдителни от всякога. Да помним онова време и да не допускаме да покълнат семена на омраза. Да превърнем доброто в свой принцип и избор, да държим твърдо на завета на Левски и на подвига на спасителите. Да докажем, че човечността е жива и днес.

Днес преминахме през улиците на София, за да докажем, че ние пазим принципите на толерантността и взаимното уважение между хората в нашия град и сме длъжни да ги предадем на децата си, както сме ги получили от предците си.

Поклон пред паметта на спасителите, поклон пред жертвите и мъчениците и нека докажем днес заедно – спасените, техните потомци и потомците на спасителите, че силата на доброто и мира побеждава, за да е по-добър света!”

Фотограф: Гео Калев

10.03.2019