Фандъкова: Чрез образование и иновации можем да постигаме бърз напредък

 

В София са позиционирани 95% от стартъпите в България

"София е домакин и посреща световноизвестни експерти в дизайна на услуги и продукти, иноватори, предприемачи на първия Design Thinking Camp Sofia, който се провежда в Лабораторния комплекс на "София Тех Парк". Едно от местата, което се развива през последните години като място за нови технологии. Днес е време на силно развитие на сектора на иновации и дигиталните технологии и те трябва да бъдат в услуга на хората. Само чрез образование и иновации можем да постигнем бърз напредък." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Design Thinking Camp Sofia в присъствието на Елеонора Карнаса – основател на „Фабрика 360“ и организатор на Design Thinking Camp Sofia, Кевин Куинт – модератор на събитието, много млади иноватори. На събитието присъства и изпълнителният директор на Столичната общинска агенция за инвестиции Владимир Данаилов. Дизайн мисленето е усет да бъдеш стъпка напред, да създаваш възможности.

По думите на кмета Фандъкова "София има силни традиции в областта на информационните технологии и креативните индустрии. Градът ни е национален лидер в сектора, има огромен потенциал за водещо място в региона и Европа и привлича образованите хора и най-добрите таланти" – посочи също кметът Фандъкова.

В София са позиционирани 95% от стартъпите в България и екосистемата е цялостно изградена с фондове за рисково финансиране, акселератори и инкубатори, а развитите компании вече инвестират в развойни центрове. Над 15% е делът на стартъпите с насоченост в технологиите и то в областта на изкуствения интелект и космически технологии.

С цел улесняване достъпа до финансов ресурс Столичната община от една година стартира Програма за иновативни проекти – „Акселератор Стартъп София“.

Иновациите и иновативните продукти, които могат да облекчават живота на хората, са изключително важни.

Фандъкова пожела успех на форума, много нови идеи и силна енергия за тяхната реализация.

 

 

 

29.08.2019