Фандъкова: Цялостни ремонти изпълняваме в 10 училища и 7 детски градини

В други 22 училища и градини се извършват летни ремонти, които трябва да приключат до първия учебен ден

"В момента се извършва цялостен ремонт в Трето СУ „Марин Дринов“, което е едно от 26-те училища и детски градини в столицата изпълнявани по проект на Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). Това са цялостни ремонти на сградите и училищните дворове и те ще продължат и през учебната година" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. На проверката присъства и кметът на район „Илинден“ Иван Божилов.

Трето СУ "Марин Дринов" в район "Илинден" е с профил по изобразително изкуство и през тази година ще има 21 първокласници и общо 230 ученици от 1. до 12. клас.

Общо 15 училища и 11 детски градини, намиращи се в районите "Илинден", "Красна поляна", "Надежда" и "Връбница", са включени в проект, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). В 17 от тях ремонтите вече са започнали, в останалите девет учебни заведения в момента се извършват процедурите за избор на изпълнители. Инвестицията е над 60 млн. лв. като голямата част от средствата са от ОПРР и има съфинансиране от бюджета на Столичната община.

В училищата се извършват цялостни ремонти на сградата и сградните инсталации. И четирите столични района ще получат следващата година изцяло нова образователна среда. Проектите изискват цяла година работа, така че ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. Трябва да се направи такава организация, че децата да могат да учат едновременно със строителните дейности, поясни Фандъкова.

Същевременно в други 22 училища и градини се извършват летни ремонти, които трябва да приключат до 15 септември. За тях от Приватизационния фонд са отделени 2 млн. лв.

"Извършват се и огледи на инфраструктурата около училищата и детските градини във връзка с началото на учебната година: както на състоянието на уличната мрежа, така и на безопасността" – каза също Фандъкова.

24.08.2018