Фандъкова: "Близо 98% от всички фирми в София са малки и средни предприятия, които допринасят за 70% от производството на града"

"Успехите на малките и средни предприятия развиват икономиката на града и повишават стандарта на живот. Те са наричани, не случайно, гръбнакът на икономиката в София. Близо 98% от всички фирми в София са малки и средни предприятия, които допринасят за 70% от производството на града." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при връчването на награда в конкурса „Големите малки“, организиран от вестник „24 часа“.

По думите на кмета Фандъкова "Вашите успехи се дължат на креативността, иновативността и предприемчивостта, успешните примери са заразителни.

Столична община създава условия за насърчаване и финансиране на идеи и проекти на този сектор. Разработихме специални програми, защото нашето разбиране е, че ние трябва да помагаме, – каза кметът Фандъкова. – Пилотната програма „Акселератор стартъп София“, която Столична община стартира тази година заедно с общинската агенция за инвестиции и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия, финансира 13 иновативни проекта на стартиращи и социални предприемачи. Тези проекти, макар да са малки, за нас са всъщност много големи, защото идеите, които се предлагат в тях са с голям потенциал за града. До момента Общинският гаранционен фонд е подпомогнал общо 645 проекта на малки и средни предприятия в София. „Социални иновации“ е друга общинска програма, по която от тази година за първи път финансирахме 15 проекта в сферата на социалното предприемачество."

Кметът Фандъкова връчи награда в раздел “Социално предприемачество” на Фондация „Оренда“, създала образователни игри и помагала за деца, включително и такива, за деца със специални образователни потребности. Наричат ги “неща с душа”. Затова са кръстили и сайта си по този начин - neshtasdusha.com.

17.06.2019