Фандъкова: „Благодарение на големите български спортисти София спечели за постоянно титлата „Европейска столица на спорта“

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе специален гост на церемонията по обявяването на „Спортист на годината“. Церемонията бе посветена на олимпийската идея за хармония и приемственост между младите и техните ментори в спорта и събра олимпийските легенди на България и нейните млади таланти в очакване на предстоящите игри „Токио 2020“.

Кметът Фандъкова връчи приза за Спортист № 1 с увреждания за 2019 г., който тази година заслужи световният шампион на 1 500 м Християн Стоянов с 940 т. „Обещавам да се трудя все по-усърдно, за да може това да не е последният път, в който ме виждате тук, и да продължавам да ви радвам“ – обеща Християн, приемайки статуетка. В приветствието си  Йорданка Фандъкова поздрави спортистите, които със своята подкрепа и пример са увлекли хиляди за спорта и са направили така, че София да получи за постоянно титлата „Европейска столица на спорта“. Кметът на София посочи, че общината продължава да развива ученическия и детско-юношеския спорт в града. Тя пожела нови успехи на българските спортисти в предстоящата олимпиада в Токио.

Примата на световната атлетика и председател на БОК Стефка Костадинова връчи награда на биатлониста Владимир Илиев за „Спортист № 1 на България за 2019 г.“ Със 1 126 точки първи в анкетата на журналистите е завоювалият второ място на  световното първенство по биатлон в Йостерсунд Владимир Илиев.

Ивет Лалова се класира на второ място в анкетата на спортните журналисти с 907 т. Статуетката ѝ връчи олимпийската шампионка Тереза Маринова.

Невероятната Ивет Лалова стана и първият „Спортист на публиката“, нареждайки се начело в класацията на феновете. Младите надежди на българския спорт – талантливите Ая Митева, Светла Згурова и Йоана Илиева, обявиха наградата и изненадаха Ивет.

Почетното трето място зае Златната ракета на българския тенис Григор Димитров с 839 т. Наградата прие неговият мениджър Георги Стоименов.

Младата ни звезда във вдигането на тежести Божидар Андреев зае четвърто  място в класацията със 723 т. Европейският шампион прие статуетката си от олимпийския шампион от Барселона през 1992 г. – щангистът Иван Иванов.

На пето място със 702 т. застана миналогодишната носителка на титлата „Спортист на годината“ – кралицата на борбата Тайбе Юсеин. Нейната награда връчи двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назрян.

Шести се класира най-добрият български алпиец Алберт Попов с 410 т. За съжаление скиорът нямаше възможност да присъства на церемонията, тъй като се готви за предстоящо състезание, и наградата прие майка му Мартина Попова.

Седмо и осмо място бяха отредени за бокса. Със съответно 357 и 329 точки се класираха „Лъвското сърце“ Радослав Панталеев и претендентът за световната титла по бокс в тежката категория – Кубрат Пулев. Техните награди бяха връчени от легендарните олимпийски шампиони Георги Костадинов и Таню Киряков.

Деветото място бе присъдено на златната европейска медалистка по самбо Мария Оряшкова – 231 т., която получи статуетката от единствената наша олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова.

Десетката допълни художествената гимнастичка Боряна Калейн. Едва 19-годишната тя завоюва участие в Олимпиадата в Токио догодина и с 225 точки в анкетата. Тя прие наградата си от олимпийската шампионка в биатлона Екатерина Дафовска.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели първо място в категорията Отбор на годината с 1 020 точки. „Златните момичетата“ приеха награда от министър Кралев.

36-ата анкета на в. „Труд“ за треньор на годината излъчи на първо място Весела Димитрова, треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика, със 117 т.

 

20.12.2019