Фандъкова: Безкомпромисни сме към всяко необосновано забавяне и некачествено свършена работа

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва във форума на Българска строителна камара „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“

През последните години работим изключително интензивно. Столична община изпълнява мащабна инвестиционна програма. Възстановяваме и развиваме инфраструктурата на града: строим метрото, основни улици и булеварди, кръстовища на две нива, възстановихме 153 моста, построихме близо 90 детски градини, три училища. Всичко това изисква много усилия: проектиране, градоустройствени решения, процедури по отчуждаване на имоти. Усилията си струват, защото промените са огромни и хората ги виждат и оценяват.

Строителството и ремонтите се случват в милионен град, който не може да спре да функционира и това е голямо предизвикателство. Безкомпромисни сме към всяко необосновано забавяне в изпълнението и некачествено свършена работа.

Лошите примери хвърлят сянка както върху нашата работа, така и върху името на българския строител. Затова очаквам Българската строителна камара да бъде наш партньор в борбата ни за по-качествено строителство в града. Очаквам качествена работа и отговорност. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на форум, организиран от Българска строителна камара „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи също, че в София на строителни обекти работят различни строителни фирми – само по изпълнението на 3-та линия на метрото като главни изпълнители работят 12 различни строителни фирми и над 30 подизпълнители и доставчици на материали и оборудване. В зоните за поддръжка и по ремонтите работят 10. Процедурите за избор на изпълнител са публични, договорите са ни строги.

Кметът Фандъкова представи основните инфраструктурни проекти за 2018 г.: продължаващото изпълнение на третия лъч на метрото, реконструкция на трасето по бул. ”Цар Борис Трети”, за където ще бъдат закупени и 13 нови трамвая, които ще обслужват трамвайна линия № 5. Изключително важен в инвестиционната ни програма е ремонтът на бул. „Скобелев“ от Петте кьошета до бул. „Витоша“.

За следващата година се планират и възстановяването и обновяването на двете централни зони – ул. ”Граф Игнатиев”, която ще започне след като процедурата е завършена и времето позволи, и зоната около храма „Свети Александър Невски”, която се планира след приключване на председателството на България на Съвета на ЕС. Тези проекти защитихме със средства по оперативна програма „Региони в растеж“. Нашата цел е да възстановим и запазим историческия център на града.

През 2018 г. очакваме да започне и строителството на участъка от Южната дъга от „Младост“ 4 до автомагистрала Тракия.

Работим и по проекта за участъка от Западната дъга – от бул. „България“ до кръговото кръстовище на автомагистрала Люлин. Заедно с АПИ обсъждахме различните варианти за кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и Околовръстния път, каза също кметът на София Фандъкова.

27.09.2017