Фандъкова: "Българското председателство на Съвета на ЕС е възможност столицата да бъде представена като добър град за бизнес и привлекателен за инвеститорите"

"Българското председателство на Съвета на ЕС е възможност столицата да бъде представена като   добър град за бизнес и привлекателен за инвеститорите,  което ще донесе повече възможности за развитието на столицата". Това каза пред студентите и преподавателите на УНСС кметът на София Йорданка Фандъкова.   
Столичният кмет  беше гост-лектор на 14-то издание на тридневния Младежки икономически форум, организиран от Студентския съвет при УНСС. Тази година темата е: "Българското председателство на Съвета на ЕС: възможности и заплахи". "Председателството се очаква да даде и тласък за развитието на туризма", посочи още Фандъкова.  Във своята лекция пред студентите Йорданка Фандъкова се  спря и на ползите от членството на България в ЕС и в частност за София. Тя напомни, че през първия програмен период европейските проекти на столицата са за около 3 млрд. лева, като от тази сума 2 млрд. лева са безвъзмездни европейски средства. За този програмен период до момента са привлечени 1,2 млрд. лева еврофинансиране за изпълнение на 50 проекта, сред  които е този на третата линия на метрото. Фандъкова защити тезата за кохезионната политика с аргумента, че тя позволява по-бързо развитие на градовете и изравняването им с останалите в Общността.
Йорданка Фандъкова посочи икономическите ползите от еврочленството на страната с данни от Института за пазарна икономика, според които столицата продължава да е най-голямата областна икономика в България, като 40 на сто от БВП на РБ се произвежда в София. В града е най-висок коефициентът на заетост  – 72,5 на сто и почти 90 на сто за възрастовата група между 35 и 44 години. Над 50 на сто от заетите са висшисти.
"IT секторът бележи най-високи темпове на развитие, като столичният IT сектор генерира все по-голяма част и от износа на страната, като през 2015 г. приходите от износ на фирмите от сектора са достигнали 1,2 млрд. лева или 9 на сто от общия износ на услуги в България. Столицата вече е в топ 3 по стартиращи компании в IT сферата, което се дължи на обучението и възможностите за предприемачество в града, които са заложени и в младежката стратегия на Столичната община", изтъкна Фандъкова.
София подготвя своя културна програма за първите шест месеца на следващата година,  която ще допълни тази на Министерството на културата.  Целта е да се покаже културно-историческото наследство и съвременните културни достижения в София.

 

12.12.2017