Фандъкова: 79 от иновативните училища на България се намират в София

Истинската реформа е тази, която се случва на терен. Прави се от хората, които работят с децата и учениците, от самите млади хора.

"През 2017 г. Министерството на образованието и науката стартира програма за иновации в средното образование, която цели да създаде мрежа от училища с иновативен подход към цялостния учебен процес.  За моя радост голяма част от иновативните училища, 79, са тук, в нашия град. На практика това са 30 процента от училищата в София и 20 процента от всички иновативни училища в страната." Това каза кметът на София по време на конференцията „Образование от А до # – Иновативното училище“. Според Фандъкова целта на програмата е да се разработят образователни модели, а не само инфраструктура и STEM – кабинети. Тя наблегна и на факта, че иновативни образователни модели трябва не само да бъдат създадени и оценени от комисиите, но да бъдат и достатъчно добре показани и представени, така че другите училища да имат възможност да вземат тези идеи,  да ги адаптират и  да ги ползват в своята работа. "За мен  истинската реформа е тази, която се извършва на терен. Прави се от хората, които работят с децата и младите хора, от самите млади хора" – подчерта още Фандъкова.

Според столичния кмет извънредната ситуация е показала още веднъж важността на информационните технологии, виртуалното общуване и е била важна предпоставка за ускорено развитие на онлайн обучението, както и за разработване и тестване на дистанционното обучение. Показала е още веднъж каква трябва да бъде посоката на реформата в средното образование. Въвеждането на иновативни дигитални решения в образованието започна и в детските градини. Половината от детските градини в София използваха тази възможност да въведат подобен начин на общуване с децата чрез родителите. Чрез така нареченото педагогическо взаимодействие успяха да организират занимания на децата: четене на приказки, рисуване, дори спортни занимания. В конференцията се включиха комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова, директори и учители, както и представители на бизнеса. Организатор на събитието бяха economic.bg, nova tv, dir bg и кмета.бг и София Тех Парк.

17.07.2020