Фандъкова: 32 столични училища ще имат STEM кабинети до края на годината

"Общо 32 столични училища ще имат STEM кабинети, в които учениците развиват знания и умения, свързани с новите технологии." Това каза при откриването на STEM център в 121. СУ „Георги Измирлиев“ кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на Ваня Кастрева – директор на РУО-София, Галина Тенева – директора на училището, общинският съветник Симеон Колев, ученици и учители.

121. СУ е едно от столичните училища одобрени по “големи“ проекти по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерство на образованието, с финансиране от 300 000 лева и съфинансиране от училището.

"Новите кабинети модернизират средата на обучение, а тя и професионализмът на учителите са основни за доброто образование" – посочи кметът Фандъкова. Столичният кмет поздрави директора, която активно работи за развитието на 121. училище, бившия министър на образованието Красимир Вълчев, който развива програмата и изрази надежда, че настоящият министър ще продължи тази насока.

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Новите кабинети в 121. училище са по виртуална и добавена реалност и са оборудвани с интерактивен дисплей и стереоскопичен дисплей, 10 стереоскопични лаптопа, 3D принтер и др. Обособено е и пространство за отдих и за презентации, а в коридора има водна стена.

"Акцент са шестоъгълниците, вдъхновени от пчелната пита и пчелите – символ на трудолюбието и постоянството" – посочи директорът на училището г-жа Тенева.

"Средата възпитава и затова ще продължим да работим заедно да обновяваме условията" – допълни също столичният кмет.

Предстои да бъдат обновени санитарните помещения в училището по Програмата на кмета на Столична община „София избира“. 121. СУ е едно от 29-те столични училища, одобрени за финансиране по тази Програма.

03.06.2021