Фандъкова: "24 май е нашият просветен Великден"

„Честит празник на словото, книжовността и съзиданието!

27 години преди Освобождението на България нашите възрожденци започват да празнуват великото дело на Светите братя Кирил и Методий.

И както пише в своите спомени българският учител Йоаким Груев „от година на година тържественото празнуване се обобщи из цяла България и от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна до всеобщ, народен Великден”.

Тази “Великденска тържественост” на деня, както по-късно ще я нарече Иван Вазов, се усеща и днес.

24 май е нашият просветен Великден. Тържество на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще.

Голямата цел, която стои зад всички допълнителни финансови средства за заплати, за курсове за квалификация, за модерни класни стаи и оборудване, зад всички нови учебни програми – е да възродим учителската професия като мисия.

Да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали – на лидери, които водят, които показват посоки, които откриват хоризонти както пред нашите деца, така и пред нас като нация.

И аз искрено вярвам, че образованието е най-истинската кауза, която може да концентрира енергията и стремежите ни. Колкото и да е странно, дори тежките спорове кой автор да е в учебниците са доказателство за това.

Голямата промяна започва в момента, в който вратата на класната стая се затвори и учителят застане срещу онези 30 изпитателни, любопитни или разсеяни детски погледи. И те заедно се превърнат в един клас, в една общност.

И вие, скъпи ученици и деца, станете съучастници в това откривателство, в което ще научите най-важното: какви искате да бъдете. Знаещи, непримирими, но добри хора, смелчаци, които държат на думата си, откриватели, които строят мечтите си.

Запомнете, смартфоните не са по-умни от вас! Нито могат повече от вас! Не им давайте да управляват живота ви!

Модерният виртуален хейт не ни прави нито знаещи, нито истински критични. Думите, които имат силата да променят, са в общуването, което създава общност на съзидание, на споделяне и на градеж.

Честит празник!“

Приветствено слово на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в София

Фотограф: Гео Калев

 
24.05.2018