Фандъкова: 19 километра речни корита са почистени през тази година

"Всяка година почистваме между 50 и 100 километра речни корита като превенция против наводнения. Тази година сме заложили почистването на 85 километра. Столичната община ще финансира почистването на 45 километра, като от тях 19 вече са почистени. За останалите сме внесли проект в  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет."  Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката си на дейностите по почистване на коритата на реките, преминаващи през територията на София. Кметът подчерта, че превенцията на наводненията е изключително важна.  След снощния рекорден дъжд от 50 литра на квадратен метър нивото на реките спада.

"Освен почистването  на речните корита залагаме и изграждане на диги. Тази година сме  получили средства от Междуведомствената комисия  за доизграждане на дигата на река Лесновска в "Кремиковци" – допълни още столичният кмет и припомни, че  Столичната община  ежегодно почиства 500-метровите участъци  на язовирните стени. Това е изключително важна задача, която гарантира сигурност на населените места, които се намират в близост до общинските язовири.

"Всички екипи са мобилизирани" – каза още Фандъкова  и припомни, че "сигналите, получени на  телефон 112 по време на бурята, са били над 1 500, от които повече от  900 – за наводнени частни и обществени сгради.  Само 3 са били сигналите за паднали дървета в реките, което показва, че има резултат от дейностите по почистването на коритата. Всички трябва да се включим в работата по превенцията" – подчерта столичният кмет. "Призовавам гражданите най-вече да не изхвърлят отпадъци в дерета и речни корита!" и даде като лош пример дере в "Драгалевци", засипано с едрогабаритни и битови отпадъци.  Такива отпадъци могат да блокират състоянието на дерето и да станат причина за сериозни проблеми. "Към момента нямаме данни да сериозни щети върху инфраструктурата и това се дължи и на дейностите  по превенция: почистването на шахти, почистването на речни корита и трябва да продължим да го правим непрекъснато" – каза още Фандъкова.  През днешния ден ще продължат дейностите по почистване на шахти, отстраняване на паднали клони и дървета,  както и почистването на пътните платна от наноси, свлечени от пороя .   

19.06.2018