Фандъкова: "11 сгради на детски градини изградихме през тази година. В строителство са още 13 детски градини"

 

"11 сгради на детски градини изградихме през тази година. В строителство са още 13, а 16 нови сгради са в процес на  проектиране." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката, която направи на строителството на детската градина в кв. „Манастирски ливади-изток“,  заедно със зам.-кмета Ангел Джоргов. Детската градина е заложена в тригодишната програма за строителство на детски градини на кмета Йорданка Фандъкова, приета с решение на Столичния общински съвет в края на 2020 година. Средствата за изпълнение на програмата са осигурени в голямата си част  от държавата с  постановления на Министерски съвет от 2020 година.

„Детската градина в "Манастирски ливади" е една от големите сгради на градини, които строим в момента, и е очаквана с нетърпение от младите семейства в района. Детската градина ще бъде за 8 групи и ще има физкултурен и музикален салон, и басейн, и ще приема деца през следващата учебна година“ – каза още Фандъкова.

Към момента строителството върви в срок, извършват се довършителни работи вътре в сградата, а през пролетта на следващата годината ще бъде довършен дворът с детските площадки. Междувременно е започнало и  изграждането на улицата, която свързва квартала с детската градина. Очаква се едновременно със завършването на градината да е готова и улицата, която води към нея.  

С две постановления на МС през лятото на 2020 година Столичната община получи за проектиране и строителство 65 милиона лева. Още първата година са били усвоени 9.6 милиона лева, а до края на тази година ще бъдат разплатени общо около 30 милиона лева и за довършване на сградите, които се сторят в момента остават около 26 милиона лева. Кметът Фандъкова посочи, че е поискала и очаква среща с министър-председателя, като една от темите е строителството на детски градини. Тя подчерта, че очаква общината да получи финансова подкрепа, за да продължи строителството на нови детски градини и през следващите 2 години. 

Недостигът на места за 3- и 4-годишните деца в София е около 2000 места.  

 

 

 

22.12.2021