Европейска програма по кинообразование за деца и младежи CinEd

Целта на програмата CinEd е да представи богатството на европейското кино пред деца и младежи на възраст от 6 до 19 години, развивайки техните критични и аналитични умения, както и познанията им относно кинематографичните техники и език на киното.

Мащабният проект е иницииран и координиран от централата на Френския институт в Париж, а в България е представляван от сдружение „Седем”, съфинансиран по Програма „Култура” на Столична община на 2017 г.

За втора поредна година проектът вече дава реални резултати и нови методи за образование чрез екранни образи. Останалите партньори по проекта, подкрепен от програма „Медиа” на Европейския съюз, са неправителствени организации с богат опит в неформалното кинообразование от Испания, Италия, Португалия, Румъния, Чехия и Финландия. Френската национална филмотека координира педагогическите дейности.

CinEd се посвещава на мисията за адекватно предаване на седмото изкуство като културен обект и предпоставка да анализираме света чрез него. За тази цел, програмата предлага безплатна и лесна за ползване онлайн платформа, на която има специално подбрана колекция от европейски филми и разработени педагогически материали към всеки един от тях, преведени на 8 езика, включително и на български.

Педагогическият метод, който CinЕd развива е адаптиран към нашата епоха, белязана от бързи, рeзки и продължителни промени в начина, по който виждаме, получаваме, разпространяваме и продуцираме образи. От една страна, екипът на CinEd България предлага безплатни прожекции на филми и дискусии, както в училище, така и в зала „Славейков” на Френския институт, партньор на проекта за България. До момента прожекциите са над 50, предстоят още през месец месец май и юни. От друга страна, CinEd подготвя и учителите, чрез специално разработени обучения, след които самите те са в състояние да използват този нов подход в работата си, създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства. Безплатно еднодневно обучение за столичните учители ще се проведе в края на месец юни.

Обучени учители, преподаватели, културни медиатори и професионалисти в областта на киното могат да използват филмите от платформата, за да дискутират с учениците културния и историческия им контекст, киноезикът и естетиката им, творчеството на автора, както и за да развиват креативност, чувствителност, вкус, умения за анализ и дискусия, познания относно кинематографическите техники у младежите, променяйки традиционния модел на общуването учител – ученик. Именно това е и най-иновативната практика на CinEd за България – учениците сами да достигат до киноанализ, чрез насочващи въпроси и в диалог с учителите или провеждащите прожекцията.

Част от колекцията са класическите филми Лудият Пиеро (1965) на Жан-Люк Годар, Първият учебен ден на Жак Розие (1955), който се радва на огрoмен успех сред учениците на възраст 7 – 10 години, както и съвременните Подслон (2010) на българския режисьор Драгомир Шолев,  Малка Светлинка (2003) на спечелилия наскоро голямата награда на фестивала в Берлин Ален Гомис, както и Най-щастливото момиче на света на емблематичния за румънската нова вълна режисьор Раду Жуде (2009).

Подробна информация може да намерите на cined.eu.

11.05.2017