Европейска нощ на музеите – София '2020 – на 14 ноември 2020 г.

Тази година Европейската нощ на музеите в София ще се проведе на 14 ноември 2020 г. Събитието се организира за шестнадесети пореден път от Френския институт в България, Министерството на културата и Столична община.

Европейската нощ на музеите има за цел да популяризира богатството на споделеното културно наследство, каквито са колекциите на музеите и галериите, и да привлече нова публика, и по-специално младите хора. Вход свободен.

Повече от 25 галерии и музеи са подготвили интересна програма, включваща изложби, ателиета, прожекции и артпрояви.

Нощта на музеите ще се проведе при спазване на всички актуални противоепидемични мерки.

Част от обектите, които могат да бъдат посетени, са Археологическият музей, Софийска градска художествена галерия и нейните филиали Галерия „Дечко Узунов“ и Галерия „Васка Емануилова“, Националният антропологичен музей, Националният музей „Земята и хората“, Националният политехнически музей, Музей „Борис Христов“, Галерия „Структура“, Галерия „Академия“, Галерия „Униарт“, Галерия „Сердика“.

Френският институт в България представя изложбата „Машини за балончета“ от 24 комикса, екзпонирани по иновативен начин чрез езика на дигиталните технологии. Събитието „Преживявания във виртуална реалност“ ще даде възможност на посетителите на Института да направят виртуална разходка в Париж и да опознаят отблизо произведения на известни художници.

По време на Нощта Галерия „Синтезис“ ще представи изложбата „Сребърна мина“ на френския колекционер, артист и издател на фотокниги Тома Сован.

Пълна програма на събитието можете да откриете на сайта на Френския институт в България: www.institutfrancais.bg 

Европейска нощ на музеите – София '2020 се организира с подкрепата на Citroën, Schneider Electric и БНП Париба.

13.11.2020