Европейска джаз конференция в София ще се проведе с подкрепата на Столична община

Европейска джаз конференция в София ще се проведе с подкрепата на Столичната община през септември тази година. Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Мирослав Боршош се срещнаха с генералния мениджър на Европейската джаз мрежа Джанбатиста Тофони, заедно с Франческа Черетани – събитиен мениджър и Стефани Дзукиати – връзки с обществеността на мрежата.

Чуждестранните гости споделиха, че са останали очаровани от София и впечатлени колко красив и зелен град е столицата.

Европейската джаз мрежа е асоциация на всички културни оператори в сферата на джаза и импровизационната музика в Европа. Това е и най-старата европейска организация, подкрепена от Европейската комисия, заради ключовата си роля в изготвянето на политиките в културния сектор на ЕС.

По време на разговорите бе обсъдена организацията и  провеждането на конференцията в София. Джанбатиста Тофони и Франческа Черетани изказаха своето задоволство от това, че именно София ще бъде домакин на конференцията. България е и първата страна от Югоизточна Европа, в която се провежда събитието.

Представителите на Европейската джаз мрежа и местният организатор Фондация “Ей ту Зет” изказаха благодарност на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова за подкрепата в домакинството на международния форум, както и за партньорството с A to JazZ Festival, чието развитие и широк отзвук извън пределите на България са причината за големия интерес за провеждане на конференцията в София. По време на срещата Петър Димитров посочи, че събитието дава възможност София да представи българските артисти и музикални пред цялата професионална общност, фестивали и културни оператори от сферата на джаз музиката, както и фокуса върху града и страната като нова дестинация за културен, фестивален и конгресен туризъм.

Джаз фестивалът A to JazZ ще се проведе на 1, 2 и 3 юли на открито в  Южен парк 2. В програмата му са имена като легендата Джон Маклафлин и четирикратните носители на “Грами” – Снарки Пъпи, както и редица български и европейски имена. През трите фестивални дни на миналата година събитието привлече над  40 000 души публика.

Фестивалът е член на Европейската джаз мрежа и е в партньорство с най-голямата телевизия за сценични изкуства в света МЕZZO, която отново ще заснеме фестивалната програмата и ще я излъчи пред над 54-милионната си аудитория по света.

18.05.2022