Евгени Крусев: До края на февруари ще започне работа тунелопробивната машина

До края на февруари ще започне работа тунелопробивната машина по изграждане на метрото. С нея ще бъде изграден тунела на третия лъч на метрото. Това каза заместник.кметът по направление транспорт на София Евгени Крусев в рамките на конференция в "Дни на Виена в София" в присъствието на председателя на общинския съвет на австрийската столица Томас Райндл.
С метрото освен, че е най-бързият транспорт, осигуряваме и най-много спестени вредни емисии във въздуха - над 70 хил. т годишно, а с третия лъч те се очаква да бъдат 90 хил. т годишно. Разширението на метрото през последните години позволи 350 000 души да ползват този транспорт ежедневно.
Пред нас е предизвикателството да организираме устойчива схема на наземния транспорт така, че хората да предпочитат да използват повече градски транспорт в дневните си пътувания, каза също зам.-кметът Крусев.
Продължаваме и обновяването на градския транспорт - вече 90% от тролейбусите са обновени, над 50 % от автобусите, също и в момента тестваме втори електробус, като на база на резултатите се предвижда въвеждането на електрически превозни средства в градския транспорт.
Извършваме и модернизация на трамваите и електротранспорта. Обявена е обществена поръчка за 13 нови трамвайни мотриси, които са част от проекта за Интегриран градски транспорт, заедно с рехабилитацията на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" от ж.к. Павлово до пл. "Македония", както и по ул. "Каменоделска" от моста "Изида" до ухо "Орландовци".
   Разработваме и нови велоалеи, които реализираме при реконструкции на основни градски улици и булеварди, посочи също Крусев.

14.02.2017