Екипът на Зелена София и СO представя кандидатурата на София за финала на конкурса за Европейска зелена столица 2023

София е класирана на второ място в първия кръг на престижния конкурс на база техническа оценка по 12 екологични показателя. На финала на 9 септември ще представим план за действие до 2023 заедно с другите финалисти Хелсинбори, Талин и Краков.

София, 2 септември — На 7 септември 2021 г., в Международния ден на чистия въздух, екипът на Зелена София и Столична община ви канят от 11 часа в Кино Кабана в парка на НДК на официално представяне на кандидатурата на София преди финала на конкурса за Зелена столица на Европа 2023 във Финландия. Събитието е с вход свободен за всички граждани и експерти, които имат участие и заслуга за успешното класиране на града ни на финала на конкурса и интерес към устойчивото развитие на града ни.

София е първият град от Югоизточна Европа, който става финалист в престижния конкурс Зелена столица на Европа, организиран ежегодно по инициатива на Европейската комисия. В надпреварата за носител на титлата през 2023 г. взеха участие 16 града, като София бе класирана на финал заедно с Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингбори (Швеция).

Целта на състезанието е да подкрепи и стимулира местните власти в Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите, както и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Над 75% от населението на Европа живее в градове и това поставя редица предизвикателства пред общините, свързани с чистотата на въздуха, енергийната ефективност, градската мобилност и третирането на отпадъците.

Кандидатурите на градовете се оценяват от международна експертна група на база на технически параметри и индикатори, свързани с а 12 екологични показателя:

• Изменение на климата: смекчаване • Изменение на климата: адаптиране • Устойчива градска мобилност • Устойчиво земеползване • Природа и биоразнообразие • Качество на въздуха • Акустична среда • Отпадъци • Води • Зелен растеж и екоиновации • Енергия • Управление.

Оценката се формира от текущия напредък на кандидатите и предложените мерки за подобрение на съответните показатели. Оценката на София я поставя на второ място в класацията на финалистите след Хелсинбори, следвана от Талин и Краков. Обобщена информация за техническата оценка на четирите финалиста можете да прочетете тук.

Финалът на състезанието ще се състои на 9 септември 2021 г. в град Лахти, Финландия – носител на титлата Зелена столица на Европа за тази година. На финала София трябва да направи видео представяне на града и презентация на своите планове за следващите две години. Предложените от Столична Община инициативи, които ще бъдат представени на финала, се обединяват около темите за системата от свързани зелени площи като основен гръбнак на града, чистия транспорт, биоразнообразието и зелената трансформация като култура и начин на живот. Списък на приетите от Столичен общински съвет мерки и проекти, свързани с кандидатурата можете да намерите тук.

Градът победител ще получи парична награда в размер от 600 000 евро, за да подкрепи реализацията на заложените проекти.

Можете да заявите присъствие в събитието на имейл info@sofiagreen.bg или чрез потвърждение във Facebook събитието.

Следете информация за кандидатурата на София през 2023 на green.sofia.bg. 

 

03.09.2021