Екатерина Йорданова връчи награди на най-активните участници в Европейската седмица на мобилността в София

33 дружества, неправителствени организации и институции бяха отличени за своя принос към инициативата Европейската седмица на мобилността в столицата. Всички те получиха грамоти на официална церемония, която се състоя  на 12 октомври 2017 г. в Триъгълната кула на Сердика, част от Музея за история на София. Наградите бяха връчени от председателя на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова, в качеството ѝ на председател на работната група за организация на събитието.

В рамките на Европейската седмица на мобилността Столична община, общинските транспортни дружества, редица неправителствени организации и  граждани заедно активно подкрепяхме модели, насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от автомобилния трафик чрез използването на обществения транспорт, придвижването пеша и с велосипед и споделеното шофиране.

„В тези дни бяхме обединени от обща кауза: Заедно да превръщаме столицата в град с бъдеще. Кампанията успя да достигне до хиляди столичани благодарение на усилията и творческото мислене на инициаторите и организаторите на събитията. Те дадоха живот на каузата, успяха да я облекат в ясни послания, направиха я забавна и помогнаха на обществото да погледне по един нов начин на възможностите за придвижване”, заяви преди награждаването Екатерина Йорданова. По думите ѝ "събитията през тези дни са помогнали за повишаване на обществената осведоменост за това как всеки един гражданин лично може да допринесе за намаляване на трафика в града, а от там за подобряване на качеството на въздуха”. Тя посочи също, че тази година кампанията е акцентирала сериозно върху възможностите на обществения транспорт, който заедно с пешеходното и велосипедното придвижване,  е реална алтернатива на употребата на личните автомобили.

По време на събитието бяха обявени и наградени победителите от фотоконкурса с мотото на инициативата „Заедно стигаме по-далеч“, организиран от „Столичен електротранспорт” ЕАД. Наградите бяха връчени от зам.-председателя на борда на дружеството Десислава Чомпалова.

 

Награди фотоконкурс  “Заедно стигаме по-далеч”

Първо място:

– “Октомврийско утро” – автор Нанко Иванов (доста точки е събрала и друга негова снимка: “Привечер по Графа”)

– Награда: “Ваучер за покупка на фотооборудване на стойност 500 лв.”, предоставена от "Сименс България".

Второ място:

– “Преди тунела” – автор Петър Мънъри

– Награда: Професионално фотостудио за 2 часа,  предоставено от Манифактура.

Трето място:

– “Заедно в старото депо” – автор Емил Андонов

– Билети за постановката “Дон Карлос” на Софийската опера и балет

– “Пътят към храма” – автор Василий Гецов

– Двучасова фотосесия в ретро трамвай, предоставена от Столичен електротранспорт ЕАД.

Награда на публиката:

– “За ремонт” – Светлозара Владова

– Награда: Таблет, предоставен от Теленор.

Специална награда за цялостно отразяване на “Европейска седмица на мобилността”:

– Вячеслав Попов

– Награда: книгата “Стари жилищни сгради в София”, издадена със съдействието на Столична община по програма “Култура”

23.10.2017