Едно отделение за лечение на пациенти с COVID-19 ще бъде разкрито във Втора градска болница

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова във Втора градска болница ще бъде разкрито едно отделение за лечение на болни от COVID-19.

Това става ясно след разговор между кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на столичната СРЗИ д-р Пенчев.

Директорът на Втора градска болница доц. Узунов е започнал реорганизацията на отделението по пулмология, което е с отделен вход и то ще заработи след като се гарантира необходимият персонал.

"Изключително съм благодарна на лекарите от пулмологичното отделение д-р Халил и д-р Добринка Иванова, които декларираха, че са готови да започнат работа. Благодаря и на техните колеги, които ще останат да лекуват пациенти, положителни за COVID-19" – каза кметът Фандъкова.

Болницата разполага с необходимите защитни облекла и доставките ще продължат.  Кметът на София  гарантира и допълнително финансиране за тези, които ще поемат пациенитете с коронавирус. Отделението ще получи и още един апарат за обдишване, който се предоставя от една от големите частни болници с личното съдействие на проф. Иво Петров.

„Днес в болницата говорих и с медицинските работници, които не са съгласни с реогранизацията, и чух притесненията им.Те настояват останалите отделения да продължат да работят по начина, по който са работили досега. Доколко това е възможно, е въпрос, на който те сами ще си отговорят.

На твърденията на някои лекари, че не са подготвени да лекуват това заболяване, ще кажа само, че студенти по медицина и лекари от всички специалности се записват доброволци. Националният щаб изпрати инструкции към медицинския персонал затова какво лечение се прилага на база опит на китайските им колеги.

Като съпруга на лекар знам какво означава лекарската професия. Знам риска за семейството, за близките, за дните отсъствие от вкъщи. За това не си подготвен, това е начин на живот, който приемаш.

Да, всички искаме животът да продължи постарому, но затова трябва да положим лични усилия. Всеки спрямо силите и възможностите си.

Огромно уважение и благодарност към всички лекари, сестри, санитари, лаборанти, които се включват на първа линия, поемайки рисковете и неудобствата. На тях сме длъжни да помагаме и да ги подкрепяме“ – каза още Йорданка Фандъкова.

 

17.03.2020