Две фотографски изложби, посветени на алпиниста Боян Петров


Две фотографски изложби предшестват филма “Отново съм тук” (Here I am, Again), който проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма – последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция не е открит.

Българската премиера на филма ще е на 29 ноември в рамките на “Киномания” и “Дни на предизвикатекствата”, а от 3 декември започват прожекции в кината в цяла България.

Между 1 и 22 ноември в Галерия на открито в парка пред НДК (до кино „Кабана”) ще бъде представена първата от тях. Тя разкрива част от участниците и локациите във филма. Между 22 ноември и 6 декември в Галерия на открито в Градина “Кристал” ще бъде показана и втората изложба, която ще включва селекция от филмови кадри и фотографии от личния архив на Боян Петров.

“За нас това е повече от филм. Това е кауза и отдаденост на идея. Искаме повече хора да се докоснат до човека Боян Петров. Да усетят силата и духа му. Затова и започваме с изложби. Защото освен филма имаме страхотни кадри, дело на оператора Красимир Андонов, както и от личния архив на екипа. Изключително сме благодарни на Столична община, която веднага застанаха зад проекта и ни подкрепиха. Безкрайно сме благодарни и на Министерството на образованието и науката, както и на Министерството на културата, които също ни подкрепят и заедно с тях подготвяме кампания, насочена към учениците, защото вярвам, че трябва да запалим искрата именно в младите” – споделя Поли Генчева, режисьор и продуцент на “Отново съм тук”.

До момента филмът “Отново съм тук” е селектиран на няколко международни фестивала в Италия, Германия, Испания, Чехия, Румъния и Дания, като спечели и престижната City of Bolzano Golden Gentian Prize за „Най-добър изследователски и приключенски филм“ от 69-ото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия.


Екип на филма:

Режисьор – Поли Генчева
Продуцент – Поли Генчева/ ТАРА ТРИЙ ПИКЧЪРС
Продуцент – Мартичка Божилова/ АГИТПРОП
Продуцент – Емил Спахийски
Оператор – Красимир Андонов
Сценарий – Поли Генчева/ Нина Алтъпармакова
Монтаж – Нина Алтъпармакова/ Михаил Дервенски
Музика – Георги Стрезов
Звук и Аудио микс – Валерия Крачунова/ Иван Андреев
Постпродукция, Цветни корекции & Супервайзър – Тодор Г. Тодоров.

 

 

01.11.2021