Дончо Барбалов: София се нарежда в топ 10 на градовете в Европа с най-голям ръст на брой туристи за 2009 - 2016 година

 

Зам.-кметът Дончо Барбалов приветства участниците в Международен форум Международен конгрес на Световните цивилизации и модерен туризъм, който се провежда в София. На форума присъства присъства-министър председателя Бойко Борисов,  министъра на туризма  Николина Ангелкова, Данна Фирас, президент, Национален тръст на Петра,  Талеб Рифай, ген.-секретар на Световна туристическа организация.

Със своето уникално културно-историческо наследство, богат събитиен календар и отлично географско положение, София привлича все повече посетители от цял свят. През последните няколко години полагаме специални усилия, за да превърнем София във все по-привлекателна туристическа дестинация, каза зам.-кмета на Столична община Дончо Барбалов.

Инвестираме в разкриване на културно-историческото наследство на древна Сердика. През последните години инвестирахме в културни проекти над 6,7 млн. лв. Реконструирахме сградата на минерална баня и я превърнахме в Музей на София. Целта ни е да утвърдим София като дестинация за исторически и културен туризъм и активен участник в международния културен обмен, посочи също Барбалов. Ежегодно общината подкрепя и ремонта и изграждането на сгради на християнски храмове и развиваме културния и поклоннически туризъм.

Подкрепяме киното като основна творческа индустрия в София, град обявен от ЮНЕСКО за „Творчески град на киното“.Културните и творчески индустрии имат 8% дял в икономиката на града и са на четвърто място сред секторите в икономическото развитие.

По думите на Дончо Барбалов нашата цел е да наложим София на ключовите пазари като целогодишна дестинация за културен и градски туризъм.

София  предлага на своите български и чуждестранни гости самобитно съчетание от непринуден градски чар. София днес е силно конкурентна не само на Европейската, но и на световната туристическа карта.

София става и все по-лесно достъпна – на 2-3 часа полет от повечето европейски градове. Летище София само за една година откри рекордните 23 нови маршрута до различни дестинации. Към София се пътува по 74 редовни маршрута от 29 страни.

Тази година столицата ни се нарежда в топ 10 на градовете в Европа с най-голям ръст на броя туристи за периода 2009-2016 г., редом с Барселона, Будапеща и Берлин. Това показва Индексът  Мастер Карт (MasterCard Global Destinations Cities Index). Този индекс предоставя по-дълбоко изследване и разбиране за това как хората пътуват и какви разходи правят по време на пътуванията си.

Според това изследване София се нарежда в първата десетка на европейските дестинации, регистрирали най-високи темпове на увеличаване на броя на туристите за периода 2009- 2016 г. – над 7% средногодишно.

29.11.2016