Дончо Барбалов поздрави финалистите в международното състезание по програмиране СоdeIT

Заместник-кметът на София по направление финанси и стопанска дейност Дончо Барбалов поздрави финалистите в международното състезание по програмиране СоdeIT на церемония в понеделник вечер в София Тех Парк. В конкурса, който се провежда от 2000 г. насам под патронажа на президента на България, тази година участваха общо над 100 младежи от страната и чужбина. Организатор е софтуерна компания „Мусала Софт“ в партньорство с браншови, образователни и научни организации. Всяка година надпреварата протича в 6 онлайн и един финален присъствен кръг, в който участват 12-те най-добре представили се през сезона състезатели. 10 от тях тази година бяха български младежи от София, Русе, Шумен и други градове на страната.

На церемонията по награждаването гости бяха президентът /2012-2017/ Росен Плевнелиев, ръководители и представители на БАН, СУ "Св. Кл. Охридски", Технически университет, Американски университет, дипломати и специалисти по програмиране и математика.   Преди години Столична община си постави амбициозната задача да развива София като дигитална столица и днес глобални лидери в IT сектора като SAP, HP, VMware, Visteon, Sensata, SCS и др. извършват част от развойната си дейност в града.  Заетите в IT -сектора са над 25 хил. души, а възнагражденията им са едни от най-високите. Столична община се опитва да създава добра среда за иновации и бизнес. Новите технологии в сферите на транспорта, мобилността, комуникацията и екологията подобряват чувствително качеството на живот, затова се стараем да  внедряваме и използваме активно иновациите за развитието на града.

Тази пролет София за пореден път беше домакин на престижния фестивал за дигитални технологии и икономика Webit, който събра над 5000 участници от 90 държави от цял свят.  В организираните в столицата 24-часови хекатони за създаване на "умни" услуги също участват стотици младежи от гимназии и университети, които предлагат своите идеи за града.  Поощряваме всички състезания и събития в сферата на IT технологиите, защото древна София е и град на бъдещето.

 

06.06.2017