Дончо Барбалов: Над 5,8 млн. лв. инвестирахме в ремонт и оборудване на общинските лечебни заведения

"Над 5,84 млн. лв. са инвестирани в закупуване на апаратура и ремонтни дейности в над 20 общински лечебни заведения през 2018 година – болници и диагностично-консултативни центрове. Някои от проектите са в процес на изпълнение, други вече са приключени" – заяви зам.-кметът Дончо Барбалов. 

Мащабният ремонт на Банката за майчина кърма, чиято сграда не беше обновявана от нейното построяване вече приключва. Стойността на извършените строително-ремонтни дейности е близо 905 хил. лв. В момента помещенията се оборудват, за да може съвсем скоро банката да заработи в пълния си капацитет.

Извършен бе основен ремонт на Самостоятелна детска ясла № 58 в район „Подуяне” за 310 467 лв., изградени бяха системи за видеонаблюдение в две СДЯ – № 66 и № 45.

Един от големите проекти, които предстои да бъдат изпълнени през 2019 г., е цялостно саниране на сградата на Втора АГ болница "Шейново". Проектът е на стойност близо 1 млн. лв.

И през 2019 г. Столичната община планира да финансира своите скринингови програми – за рак на млечната жлеза, рак на простатата, на щитовидната жлеза и на белите дробове, тъй като превенцията е най-добрият начин за предотвратяване развитието на злокачествените заболявания сред населението. Донорската инвитро програма на СО също се радва на голям интерес и кандидати за участие в нея има всяка година.

През 2018 г. Столичната община е дофинансирала общинските лечебни заведения с 9,7 млн. лв. за дейности, които не се поемат от Здравната каса.   

17.12.2018