Документалната трилогия „Кестени“ с премиера в Дома на киното

Само на 3 април (вторник) от 18:30 ч. в Дома на киното феновете на три музикални жанра – фламенко, джаз и класика, пречупени през етно интерпретацията, ще имат възможност да се докоснат до непознатото ежедневие на трима творци, покорили световни сцени.

„Кестени“ събира в три късометражни филма три различни софийски лица – Айша (Анита Кристи) – момиче, израснало в Дом за деца, превърнало се в жената глас, кралица на фламенкото,  Венцислав Такев, човекът цигулка и Нено Илиев, джазменът интерпретатор.  Тримата – израснали в културната самобитност на София, запечатали я в себе си – задъхана, урбанизирана, с неканени махали, различни общности и нетърсени традиции. Като кестени, паднали на земята в очакване да бъдат подритнати. Като кестени, които примамват любопитството на сетивата и покоряват на една сцена – Музиката. Къде е отпечатъкът на  София и как София интерпретира днес тези трима герои, покорили европейски и световни публики?

"От цветовете на кестена – символ на София – събрах и свих един букет", споделя Кремена Будинова, сценарист на трилогията – "преплетох живота на тримата, родени в гета, израснали в крайна бедност, със страх да повярват в себе си, но без да спират да мечтаят, докато големият и непознат за тях град не занемява пред таланта им. Защото музиката е най-чистият и спонтанен начин за свързване на хората, за приемане на другостта".

Творческият подход на авторката събира трима български режисьори – Агнес Филипова, Светослав Драганов и Нина Десподска, за да кръстосат различните творчески реалии с пулса и символите на София, залагайки в цялостната концепция на трилогията едно конкретно внушение – достигането, разбирането и прегръщането на другите култури е възможно, без да се обезличава националната култура или идентичността.

На премиерата, в  търсене на различно въздействие върху сетивата и размислите на зрителите, творческият екип ще провокира, отваряйки неформална дискусия за мястото на „другостта“ в културата ни и (не)познатото ромско изкуство. Модератор на дискусията ще бъде Владислав Карамфилов – Влади Въргала.

Трилогията „Кестени“ е съфинансирана по Столична програма „Култура” на Столичната община.

 

26.03.2018